вівторок, 25 жовтня 2016 07:40

На цвинтарі для атеїстів не можна ставити хрестів

У шведському місті Бурленге з'явився перший у країні цвинтар для атеїстів. Ідею запропонував місцевий викладач Джозеф Ердем. Чоловік родом із Курдистану.

— На цій землі є місце для всіх. Кожен повинен мати право обирати, як жити і як бути похованим, — говорить Ердем. — Щоб не виникало суперечок, для останнього спочинку матимемо чистий від релігійних символів простір. Ні хрестів, ні ісламських, ні іудейських знаків. Нічого.

Проект підтримала найбільша християнська церква Швеції. Її представники доглядатимуть за кладовищем. Те, що стоятиме на могилі, вирішуватиме родина померлого. На нейтральному цвинтарі можна буде ховати й вірян. Єдина умова — обійтися без релігійних або національних символів.

— Я не хочу пам'ятника, за яким треба доглядати. Не хочу й церковного поховання, оскільки не є вірянином. Тому така ідея мене влаштовує, — каже Гуннар Ліндгрен.

Більшість жителів Швеції не вірять у Бога. За цим показником країна посідає друге місце у світі після Китаю. 76% шведів є нерелігійними людьми чи переконаними атеїстами, за даними опитувань.

Зараз ви читаєте новину «На цвинтарі для атеїстів не можна ставити хрестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути