четвер, 06 серпня 2009 19:02

Арчі Бартону міняють протези кожні півроку

Автор: фото з сайту www.dailymail.co.uk
  3-річний Арчі Бартон із матір’ю Нікі. Через менінгіт дитина втратила ноги й зір. Арчі вчиться ходити на біонічних протезах
3-річний Арчі Бартон із матір’ю Нікі. Через менінгіт дитина втратила ноги й зір. Арчі вчиться ходити на біонічних протезах

3-річний Арчі Бартон з англійського міста Плімут через менінгіт втратив обидві ноги й зір. Нині вчиться ходити на протезах. Дитина швидко розвивається, тому їх міняють щопівроку.

Арчі захворів 2007 року. Батьки помітили: в нього підвищилася температура, на шкірі з"явився висип. Коли почали синіти губи, вирішили везти до лікарні. Там поставили діагноз менінгіт — запалення кори головного мозку. Через вірус Арчі осліп. Почався некроз шкіри — почорніли ноги, відмер шкірний покрив на руках і обличчі. Аби інфекція не поширилася далі, ноги ампутували. На окремих ділянках тіла зробили пересадку шкіри.

— Це жахлива хвороба, — каже мати хлопчика 42-річна Нікі. — Якби знаття, відвезли б його до лікарні, щойно з"явилася гарячка.

Після хвороби Арчі довелося заново вчитися тримати голову. Згодом почав проситися гуляти, але не міг ходити. Через це сумував.

— Лікарі запропонували біонічні протези — ними можна рухати, як власними кінцівками, — веде далі Нікі. — Вирішили, нехай вони будуть улюбленого кольору Арчі — червоного.

За протези заплатили 12,5 тис. фунтів (158 тис. грн — "ГПУ"). Хлопчик уранці надягає їх, як чоботи.

— Перше, що він зробив, коли нам привезли їх, — покликав брата на прогулянку до парку. Я притримувала його за стегна, а він робив перші кроки, — згадує мати Арчі.

Біонічні протези створюють за мірками клієнта. Вони працюють за допомогою електричних сигналів, які виникають при скороченні м"язів. За бажання користувача протез можуть обшити силіконом. За кольором і фактурою цей матеріал нагадує шкіру.

Зараз ви читаєте новину «Арчі Бартону міняють протези кожні півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути