пʼятниця, 25 березня 2016 00:25

34 людини загинули через вибухи в Бельгії
2

Поранений чоловік лежить в аеропорту ”Завентем” у Брюсселі після того, як двоє братів- смертників підірвали бомби. Відповідальність за теракти взяли на себе терористи з ”Ісламської держави”
Фото: reuters
Люди вшановують загиб­лих під час терористичних атак у бельгійській столиці Брюсселі. Несуть квіти, свічки і фігурки символа міста — хлопчика, який пісяє

22 березня близько восьмої ранку в аеропорту "Завентем" у Брюсселі прогриміли два вибухи. Ще через півтори години підірвали бомбу у вагоні метро на станції "Мальбек". Загинули 34 людини: 20 — у метро, 14 — в аеропорту. Ще 200 — поранені. Це громадяни більше 40 країн.

— Поки підтвердили інформацію про вісім постраждалих французів, голландця, двох британців та кількох американців, — каже міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс. — Усі нові дані ми передаємо консулам.

Вибухи в аеропорту пролунали біля стійки реєстрації авіакомпанії "АмеріканЕйр". Перед терактом чули постріли та вигуки арабською. Терористи стріляли в поліцейських і охоронців. Всі рейси скасували. Людей евакуювали.

— Більшість постраждалих мають переломи, опіки і глибокі рвані рани, завдані склом і цвяхами, які були в бомбах, — говорить Марк Декрамер, директор університетської клініки в Левені.

Пізніше в аеропорту команда саперів знищила "пояс смертника", що не вибухнув під час атак. Також там знайшли кілька автоматів Калашникова.

Після вибуху в метро всі поїзди зупинили. Пасажирів вивели через тунелі. У районі станції "Мальбек" розташовані офіси установ Європейського Союзу. Поблизу будівлі Єврокомісії сапери знайшли ще один вибуховий пристрій.

— Сьогодні наша країна тужить. Для всіх нас день 22 березня ніколи не стане колишнім. Ми приймемо виклик спокійно і з гідністю. Зламані життя. Глибокі рани. Цей біль відчуває вся країна, — заявив король Бельгії Філіп.

Відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава". У заяві бойовики кажуть, що вчинили напади через участь Бельгії у військовій коаліції проти ІДІЛ. Напередодні терактів у Брюсселі поліція затримала Салаха Абдеслама. Його підозрюють в організації терористичних атак у Парижі 13 листопада торік. Тоді загинули 130 людей.

У Бельгії оголосили триденну жалобу.

Коротко

53-річний британець Девід Діксон під час вибуху був у метро на станції "Мальбек" у Брюсселі. Вийшов на роботу, але до офісу так і не потрапив. Серед загиблих його немає. Дружина Шарлотта Саткліфф шукає чоловіка в лікарнях.

— Ми чекаємо інформацію про постраждалих. Пишемо в соцмережах, ЗМІ. Намагаємося щось дізнатись, — говорить Марі, сестра Саткліфф. — Шарлотта була в британському консульстві, поліції, лікарнях — нічого. Це дуже важко.

Американці-двійнята Саша та Олександр Пінчовські під час атак були всередині аеропорту. Після теракту їх ніхто не бачив. Коли вибухнула бомба, якраз розмовляли з сім'єю. Казали, що летять додому. Тоді зв'язок обірвався. Їхній батько живе в Нідерландах. Прилетів до Брюсселя допомогти з пошуками.

4 мільярди євро становлять збитки від терактів у Брюсселі 22 березня. Основна частина — це вартість відновлення зруйнованих будівель і витрати на безпеку й антитерористичні операції. Закриття аеропорту коштує 10 млн євро щодня. Втрати від тимчасового припинення руху громадського транспорту не врахували.

Зараз ви читаєте новину «34 людини загинули через вибухи в Бельгії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути