четвер, 02 березня 2017 02:25

В ООН назвали винних у військових злочинах в Сирії

В ООН назвали винних у військових злочинах в Сирії
Reuters

У скоєнні військових злочинів у Сирії винні всі сторони конфлікту. Такий висновок міститься в доповіді Міжнародної комісії ООН з розслідування подій в Сирії, повідомляє Deutche welle.

В центрі уваги експертів була ситуація під час боїв за Алеппо в 2016 році.

У доповіді говориться, що всі учасники боїв за Алеппо, включаючи сирійські урядові війська, та ВКС РФ, що їх підтримували, а також сирійську опозицію, здійснювали військові злочини під час спроб взяти місто під контроль у липні-грудні 2016 року.

ВПС Сирії і ВКС Росії бомбардували райони східного Алеппо, які утримувала опозиція. Через це були вбиті сотні людей та зруйновані кілька медустанов. В документі сказано, що сирійська урядова авіація "навмисно" розбомбила колону з гуманітарним вантажем. Це призвело до 14 жертв та зупинення операції з надання допомоги місцевому населенню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про воєнні злочини Росії в Алеппо

Автори доповіді зазначають використання касетних боєприпасів, що скидалися з повітря, однак не покладають відповідальність за це адресно - на Москву чи Дамаск. Комісія ООН звертає увагу на те, що сирійські ВПС застосовували "бомби з хлорином в населених районах". Це також спричинило загибель "сотень мирних громадян".

Раніше правозахисна організація Human Rights Watch вже звинувачувала уряд Сирії у застосуванні хімічної зброї в останні місяці битви за Алеппо.

Генасамблея ООН в грудні 2016 року оголосила про створення спеціальної робочої групи. В її завдання входить створення досьє матеріалів про військові злочини в Сирії. Це допоможе міжнародним органам юстиції зібрати доказовий матеріал, який вони зможуть використовувати для притягнення винних до відповідальності.

Бої за Алеппо тривали між армією Асада і повстанцями, починаючи з 2012 року. Східний Алеппо перебував під контролем повстанців більше чотирьох років, останні два роки - в облозі.

Зараз ви читаєте новину «В ООН назвали винних у військових злочинах в Сирії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути