субота, 28 січня 2017 15:07

Світ на порозі війни - Горбачов

Світ на порозі війни - Горбачов
Фото: Vasily Maximov—AFP/Getty Images

Лідери Росії і США Володимир Путін і Дональд Трамп повинні ініціювати прийняття Радою безпеки ООН резолюції про недопущення ядерної війни, впевнений колишній президент СРСР Михайло Горбачов.

Він також заявив про необхідність відновлення політичного діалогу між країнами.

"Сьогодні немає проблеми актуальнішої, ніж мілітаризація політики і нова гонитва озброєння. Вищий пріоритет повинен полягати в тому, щоб зупинити цю гонитву", - йдеться в статті Горбачова, опублікованій в журналі Time.

"Сьогодні ядерна загроза знову здається реальною. Відносини між великими державами з поганих стали гіршими за кілька років .. Ми повинні змінити цю ситуацію. Потрібно відновити політичний діалог, спрямований на спільні рішення і спільна дія ", - вважає Горбачов.

Колишній президент СРСР підкреслив, що зосередження міжнародних зусиль тільки на боротьбі з тероризмом недостатньо. "Необхідно зосередити діалог на запобіганні війни, згортання гонитви озброєнь і скорочення арсеналу зброї", - упевнений Горбачов.

"Я закликаю членів Ради безпеки ООН зробити перший крок. Зокрема, я пропоную провести зустріч Ради безпеки на рівні глав держав і прийняти резолюцію, в якій стверджується, що ядерна війна є неприйнятною і ніколи не повинна вестись", - заявив екс-президент СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За Трампа почнеться перша світова громадянська війна - Арестович

На його думку, ініціатива щодо прийняття такої резолюції повинна йти від Дональда Трампа і Володимира Путіна - "президентів двох націй, яким належить 90% ядерного арсеналу світу, які несуть особливу відповідальність".

Про те, що всі країни виграли б від співпраці Росії і США, Михайло Горбачов також заявив в інтерв'ю AP в грудні 2016 року.

"Світ потребує того, щоб Росія і США співпрацювали. Разом вони можуть повести світ по новому шляху ", - сказав він тоді. При цьому Горбачов зауважив, що в обраного президента США Дональда Трампа мало політичного досвіду, "але, може бути, це і добре". Володимира Путіна він назвав сильним і гідним президентом Росії, який довів це.

У Михайла Горбачова є власний досвід взаємодії з США у встановленні стабільного миру. 11-12 жовтня 1986 року в столиці Ісландії Рейк'явіку відбулася зустріч радянського лідера з президентом США Рональдом Рейганом. Зустріч започаткувала оновлення двосторонніх відносин, допомогла подолати взаємну недовіру. Раніше, 19 листопада 1985 року, політики бачилися на саміті в Женеві з ядерного роззброєння.

Михайло Горбачов - перший і єдиний президент СРСР, займав цей пост з березня 1990 року по грудень 1991 року. 15 жовтня 1990 року його було удостоєно Нобелівської премії миру. 2 березня 2016 року відзначив своє 85-річчя.
Зараз ви читаєте новину «Світ на порозі війни - Горбачов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути