понеділок, 06 березня 2017 13:51

Східну Європу годують продуктами другого сорту

Східну Європу годують продуктами другого сорту
До Східної Європи постачають продукти другого сорту. Фото: Visegrad Post

До Угорщини, Польщі, Словаччини та Чехії постачають продукти другого сорту. Про це стверджують лідери цих країн. Вони звернулися до Єврокомісії з вимогою усунути "подвійні стандарти якості" харчової продукції.

Про різницю в якості продуктів, що продають в країнах Східної та Західної Європи, стало відомо після їх аналізу. Порівнювали тільки однакові продукти, вироблені одною фірмою, з однаковою назвою і упаковкою, пише myhungary.net.

Угорська служба безпеки харчових продуктів досліджувала 24 найменування продуктів. Серед них - м'ясні, рибні та молочні продукти, хлібобулочні вироби, солодощі, напої та інше. Продукцію оцінювали за кількома показниками - упаковка, склад, вага, смак, запах, кількість цукру, жиру, білків тощо.

Виявилося, що продукти, які відомі фірми виробляють для Угорщини, Словаччини, Польщі та Чехії, містять менше м'яса, молока та інших натуральних компонентів. Натомість у них більше жирів, консервантів, барвників, ароматизаторів і підсолоджувачів.

Аналогічних висновків дійшли й фахівці міністерства сільського господарства Словаччини, повідомляє Visegrad Post. Половина з 22 продуктів, куплених у Братиславі, за смаком і складом відрізнялася від еквівалентів, придбаних в Австрії. Зокрема, безалкогольні напої, спеції, чаї та м'ясна продукція, вироблені для Словаччини, були нижчої якості.

Такі відмінності у складі продуктів неприпустимі й ділять громадян ЄС на "першосортних" і "другосортних", вважають лідери країн Вишеградської четвірки. Вимагають від ЄС привести стандарти продуктів харчування в Європі до загальних норм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на їжу в Україні досягли рівня європейських країн

У березні очікують подорожчання молока, твердих сирів та інших молочних продуктів.

Зараз ви читаєте новину «Східну Європу годують продуктами другого сорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути