субота, 08 жовтня 2016 10:11

Парламентські вибори в Грузії: обирають 150 депутатів

У Грузії стартували парламентські вибори. За 150 місць у найвищому законодавчому органі країни борються представники 25 політсил - 19 партій і 6 блоків.

Голосування почалося о 8 ранку за місцевим часом (о 7:00 за Києвом). У списках виборців близько - 3,5 млн осіб, які обиратимуть депутатів парламенту дев'ятого скликання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саакашвілі пообіцяв вернуться в Грузію

Уже відкрилися дільниці для голосування у всіх 73 виборчих округах Грузії. 6645 дільниць будуть відкриті до 20.00. За ходом голосування спостерігатимуть представники близько 200 місцевих і міжнародних організацій, пише "Дзеркало тижня".

 

Право голосувати мають громадяни Грузії віком від 18 років, крім ув'язнених, які скоїли тяжкі злочини, і пацієнтів психіатричних лікарень.

Депутатів обирають на 4-річний термін. Вибори проходять за змішаною виборчою системою - 77 осіб будуть обрані за партійними списками (за пропорційною системою), а 73 депутата - по одномандатних округах (за мажоритарною системою).

Партії або блоку необхідно набрати щонайменше 5% голосів виборців, щоб пройти в парламент. Мажоритарним кандидатам досить набрати 50% плюс 1 голос.

Вибори будуть визнані такими, що відбулися незалежно від числа тих, хто проголосував - порогу явки немає. Перші дані оприлюднять у ніч на неділю, повідомляє "Кореспондент".

Усього у виборах за мажоритарною системою беруть участь 835 кандидатів, в тому числі 59 незалежних. Найбільша конкуренція в мажоритарному окрузі Мтацминда в Тбілісі, де на одне депутатське крісло претендують 16 кандидатів. У регіонах Грузії в середньому конкурс - 8 осіб на крісло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни на межі поставили паркан із колючих дроту

За кількість виборчих дільниць за кордоном лідирують Греція, США, Україна і Туреччина. Всього за межами країни зможуть проголосувати понад 48 тис. виборців.

У Грузії, на відміну від багатьох країн світу, немає дня тиші. Агітувати можна і за день до виборів, і в день виборів, тільки за межами виборчої дільниці. Єдине обмеження - трансляція передвиборної реклами в день виборів.

До списків виборців у Грузії додають електронні фотографії, які використовують в документах, що підтверджують особу - паспорті, посвідченні особи, посвідченні вимушеного переселенця або пенсійному, - повідомляє "Супутник Грузія".

 

Зараз ви читаєте новину «Парламентські вибори в Грузії: обирають 150 депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути