неділя, 28 квітня 2024 01:30

На вулканічних полях жили люди

Під час археологічних досліджень вулканічних полів у Саудівській Аравії вчені встановили, що місцевість Харрат Хайбар була заселена.

Зараз це безплідна пустеля, передає Arkeonews.

Харрат Хайбар розташований у західній частині Саудівської Аравії. Там виявили споруди віком понад 9 тис. років.

Стіни кам'яної доби назвали "Ворота пекла". Також дослідники розкопали стіни, формою схожі на повітряного змія, та круглі споруди, що отримали назви "бичачі очі" та "колеса".

Вчені припускають, що ці споруди могли бути пастками для тварин або їх використовували для ранніх спроб одомашнення тварин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лавовій печері жили люди

Місцеві бедуїнські племена здавна називали ці споруди "творіннями давніх людей", але лише завдяки супутниковим знімкам, археологи змогли ідентифікувати їх як залишки неолітичних спільнот.

"Ці відкриття важливі для переосмислення нашого розуміння ранньої історії людства. У період неоліту ці посушливі ландшафти були набагато зеленішими і підтримували значні популяції людей і тварин", - сказав доктор Х'ю Томас з Університету Західної Австралії.

Мексиканські археологи в ацтекському місті Тлателолько виявили 36 поховань. Шість тіл помістили в кулясті глечики місцевого виробництва. Рештки маленької дитини з обсидіановим ножем у черепі поклали під тарілку, повідомляє національний інститут антропології та історії Мексики.

Зараз ви читаєте новину «На вулканічних полях жили люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути