четвер, 13 квітня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи могли США завадити російському вторгненню?

Чи могли США завадити російському вторгненню?
Колишній радник Держдепу Рассел Берман вважає, що США мають дати кращу зброю Україні та швидше / The National Endowment for the Humanities

Думки у виданні The Hill старшого наукового співробітника Гуверівського інституту, колишнього старшого радника відділу планування політики у Держдепі Рассела Бермана

Ніхто не має розглядати війну в Україні позитивно. Бачимо жертви, руйнування української інфраструктури та порушення прав людини з боку Росії, не кажучи про високу ціну для західних економік в епоху дефіциту та високої інфляції. Усе це веде до справжньої катастрофи. Ніхто не може бути задоволений конфліктом, за винятком Китаю, який все більше виграє від ослаблення Росії до її дедалі нижчого статусу в їх нерівноправному євразійському партнерстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

Можемо бажати, щоб цій війні завадили, і щоб Захід, особливо США, заздалегідь дали зрозуміти Росії, що не приймають вторгнення та анексію. Але Москва бачила, що адміністрація президента США Барака Обами мало що зробила у відповідь на окупацію Криму. Більше того, спостерігаючи за тим, як адміністрація Джо Байдена приймає принизливий вихід із Афганістану, вона могла зробити резонний висновок, що може проковтнути Україну з невеликими наслідками для себе.

До 24 лютого 2022 року США могли збільшити посольство у Києві замість його евакуації. Або навіть розмістити символічний контингент військ США, щоб дати сигнал про готовність стояти за суверенітет України

Але вторгненню можна було б запобігти завдяки ефективній американській дипломатії, яка б рішуче попередила Росію, щоб та не тиснула на курок. До 24 лютого 2022 року Вашингтон міг збільшити своє посольство у Києві замість його евакуації. Підвищивши дипломатичні ставки проти вторгнення, або навіть розмістивши символічний контингент військ США, Америка зробила б розтяжку, щоб подати сигнал про готовність стояти за суверенітет України.

Можливо, Володимир Путін вагався б, якби президент Байден не раз не наголошував, чого США робити не будуть. Єдиним наслідком цієї надмірно обережної обіцянки не посилати війська США в Україну було запрошення Москви напасти на країну. Однак, на превеликий подив, Україна не впала і чинила опір. Досі чинить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

Зліва і справа є прихильники теорії змови, які неправильно тлумачать повідомлення Вашингтону перед вторгненням - як навмисну пастку, щоб втягнути Росію у війну. Такі спекуляції сміховинні. Є набагато простіше пояснення - погане керівництво в Америці та млява дипломатія.

Але все це тепер не має особливого значення. Війна, якій можна було б завадити за кращого американського передбачення, вирує вже більше року, і за цей час вималювалися нові ставки.

У Штатів є пріоритетний інтерес - нав'язати Росії однозначну поразку

Для України мета – вигнання росіян зі своєї території, окупованої після 24 лютого 2022 року. А також припинення окупації Криму. Ці цілі відповідають міжнародному праву, дотриманню міжнародно-визнаних кордонів та заявленій політиці США. Однак у Штатів є додатковий і більш пріоритетний інтерес - нав'язати однозначну поразку Росії.

Цього прагнення було на початку конфлікту. Звідси первісна нерішучість США у підтримці українців. Однак, у міру того, як війна триває, і зусилля обох сторін зростають, авторитет Америки як головного захисника міжнародного порядку опиняється під загрозою. Якщо російський агресор не зазнає явного програшу, збитків зазнає репутація США. Поразка Заходу в Україні після хаотичного відходу з Афганістану стане свідченням слабкості Америки. Світовий порядок буде ще менш безпечним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Спосіб нав'язати Росії поразку - прискорити військову підтримку України, тобто швидкість постачання зброї, і підвищити її якість. Давно минув час для тихохідної зброї, яку українці можуть використати так ефективно. Чим довше триватиме війна, тим більша ймовірність, що наші завжди нерішучі західноєвропейські союзники відступлять. Німеччина недавно була охоплена загальнонаціональним страйком. Франція загрузла у запеклих протестах проти пенсійної реформи. Незабаром такі внутрішні турботи підірвуть їх прихильність до безпеки на східному фронті вільного світу. Безглуздо та недалекоглядно відмовляти Україні в інструментах, необхідних їй для перемоги. Їхня перемога відповідає національним інтересам США.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чи могли США завадити російському вторгненню?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути