вівторок, 20 вересня 2016 05:30

З полону звільнили двох українців
2

Юрія Супруна майже півроку тримали в тюрмі
Фото: ФОТО зі сторінки ІРини Геращенко у facebook
Володимир Жемчугов втратив кінцівки і зір

17 вересня з полону бойовиків повернулися 45-річний Володимир Жемчугов та Юрій Супрун, 46 років. Їх обміняли на чотирьох посібників терористів.

Володимир Жемчугов пробув у полоні майже 12 місяців. Він родом із Луганщини, останні роки жив у грузинській столиці Тбілісі. 29 вересня 2015-го приїхав в Україну провідати матір. Підірвався на мінному полі. Йому відірвало руки, осколками посік­ло живіт і стегна, травмувало очі.

— За що мене ув'язнили — не розумію досі. На мінне поле зайшов уночі. Сказали, що натрапив на розтяжку, — каже Жемчугов. — Коли виповз поранений на дорогу, мене хтось підібрав. Так і потрапив у полон.

У ЛНР тоді заявили, що Жемчугов — український диверсант. Мовляв, піді­рвався, коли встановлював міну. А раніше підривав залізничні колії.

— Останні місяці він провів у камері. Його тягали на суд і погрожували 30-річним ув'язненням, — говорить уповноважена президента з питань урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, 45 років.

Юрій Супрун — колишній працівник Служби безпеки України. З ­2015-го був у місії ООН в Донецьку. Його затримали 8 квітня. За шпигунство на користь України, кажуть. Засудили до 18 років тюрми. Потім помилували, за словами бойовиків.

— П'ять місяців провів у підвалі, на вулицю не виводили, — говорить Супрун.

Обоє звільнених пройдуть медичну реабілітацію. Володимирові Жемчугову зроблять протези.

Від початку року з полону бойовиків звільнили близько 80 людей. На Донбасі досі незаконно утримують 105 українців, у Росії — дев'ятьох, кажуть у СБУ.

Зараз ви читаєте новину «З полону звільнили двох українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути