пʼятниця, 30 вересня 2016 07:15

Водіям варто заборонити виходити з автомобіля

Поліцейським слід дати більше можливостей для захисту. Про це заявив міністр внутрішніх справ 52-річний Арсен Аваков після загибелі двох правоохоронців у Дніпрі.

Один із варіантів — дозволити правоохоронцям застосовувати електрошокер і вогнепальну зброю в разі непокори порушника. Оскаржити дії поліцейських можна буде в суді.

36-річну Ольгу Макаренко і 27-річного Артема Кутушева на патрулюванні 25 вересня застрелив 33-річний Олександр Пугачов.

Патрульні зупинили його для перевірки документів. Водій наполягав, щоб відпустили. Другий рік перебував у розшуку за викрадення людей і зґвалтування, створення злочинної організації. Боявся, що його викриють. Спочатку вистрелив в Артема. Тоді зробив кілька пострілів в Ольгу. Перед смертю лейтенант Кутушев устиг влучити злочинцеві в живіт. Із вогнепальним пораненням Пугачов звернувся по допомогу до обласної клінічної лікарні ім. Мечникова. Його прооперували. На два місяці взяли під варту.

Олександр Пугачов родом із міста Мічурінськ Тамбовської області Росії. Близько 10 років живе в Торезі на Донеччині. Був найближчим соратником командира роти спецпризначення "Торнадо" Руслана Онищенка, якого зараз судять. Належав до його банди.

В Ольги Макаренко залишилися чоловік і двоє синів. У день загибелі Артема Кутушева його доньці виповнилося 3 роки. Родинам загиблих виплатять по 725 тис. грн компенсації, дадуть 2-кімнатні квартири.

— Запровадження принципу, що поліцейський завжди правий, не завадить злочинцеві вистрелити. Краще заборонити водіям виходити з автомобіля, коли його зупинили правоохоронці. Така норма діє в Німеччині, США, Франції, Італії, — говорить 37-річний Цві Аріелі, ізраїльський інструктор із тактики та вогневої підготовки бригади легкої піхоти Нацгвардії.

— Перш ніж говорити про презумпцію правоти в Україні, треба реформувати судову систему. Був період, коли поліцейські скаржилися на корумповані суди. Мовляв, вони розвалюють справи чи спускають на гальмах. То як проста людина, що не має ані зв'язків, ані впливу, зможе в такому суді захистити свої права?

Українці цінують свободу й не люблять, коли їм закручують гайки. Підтвердженням цього є два успішні Майдани, — про­довжує Аріелі. — Прийняття такого закону спричинить обурення. Щоб поліцейські були захищені, їм потрібна практика. Щодня мають практикуватися в стрільбі, навчатися розпізнавати загрозу. До будь-якої роботи людина звикає. Отже, розслабляється. Основна задача командирів — не дати підлеглим утратити пильність. Для цього їм потрібно змінювати завдання.

Ситуацію, що сталася у Дніпрі, поліцейські мають розібрати за секундами. Не оминути жодної деталі. Відпрацювати на практиці, як діяти в подібних випадках.

Зараз ви читаєте новину «Водіям варто заборонити виходити з автомобіля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути