пʼятниця, 09 вересня 2016 00:05

Влада ще два роки тому мала поставити "Інтер" на місце

Автор: REUTERS
  Блокувати головний офіс телеканала ”Інтер” активісти розпочали вранці 5 вересня. Біля будівлі встановили намети, стягнули шини. На металевому паркані, що огороджує канал, фарбою написали: ”Інтер – агент ФСБ!”. Мітинг припинили наступного дня увечері після домовленостей із телевізійниками
Блокувати головний офіс телеканала ”Інтер” активісти розпочали вранці 5 вересня. Біля будівлі встановили намети, стягнули шини. На металевому паркані, що огороджує канал, фарбою написали: ”Інтер – агент ФСБ!”. Мітинг припинили наступного дня увечері після домовленостей із телевізійниками

— Будемо блокувати канал, доки не змінить підходи до інформаційної політики. Нікуди звідси не підемо, — каже киянин 25-річний Андрій Ватолкін.

Зранку 6 вересня стоїть біля головного офісу телеканалу "Інтер" на столичній вул. Дмитрівській. Будівлю блокують з півсотні людей. Більшість у військовій формі. Частина — бійці батальйонів "Айдар" і "Донбас". Не пропускають працівників каналу на роботу. На залізному заборі, яким огороджений офіс, малюють фарбою: "Інтер — агент ФСБ!" Стягують кілька десятків шин.

Блокування триває близько 5 год. О другій дня координатор акції 30-річний Олексій Середюк каже, що домовилися про компроміс із телевізійниками.

— Ми розблокуємо "Інтер" на п'ять днів. За цей час вони мають прибрати з ефіру російські серіали, програми й концерти. Також — звільнити російського політтехнолога Ігоря Шувалова, який консультує їх. Він пропагує прокремлівську політику. До нього в нас найбільше претензій. Якщо умови не виконають — сюди прийдуть у десятки разів більше людей.

О 18:00 залишаються два автобуси з поліцією. До входу в будівлю стають із десяток охоронців. На власному сайті "Інтер" публікує повідомлення — спростовує домовленість з учасниками протесту.

4 вересня загорілася будівля компанії "Національні інформаційні системи" на столичній вул. Щусєва, 26. Там створюють новинні й аналітичні передачі для "Інтера". Зайнялася студія програми "Подробиці".

— Це був самопідпал. Бо загоряння "Інтера" — вигідне винятково каналу та його власникам, — говорить політолог 30-річний Павло Нусс. — Зараз пішла хвиля проти них — через проросійські позиції ключових менеджерів "Інтера". Вони вирішили зробити хід на випередження. Усе розумно зрежисували.

Протести проти проросійської інформаційної політики "Інтера" почалися в ­лютому.

Присвячений загиблим активістам Майдану сюжет перервала шеф-редактор каналу громадянка Росії Марія Столярова. Сказала: "Давайте выключайте эту ­х…ню". За кілька днів Служба безпеки депортувала її у Росію й заборонила п'ять років в'їжджати в Україну.

4 серпня в інтернеті опублікували листування Столярової з представниками ДНР і ЛНР. Вона узгоджувала з ними сюжети для новин. У спілкуванні з російськими журналістами Столярова згадувала прізвища нардепів Сергія Капліна, Дмитра Добродомова і Борислава Берези. Хвалилася, що писала їм політичні програми до виборів та інформаційно супроводжувала на каналі.

"Дивно, що після цього всього Національна комісія з питань телебачення не може ніяк забрати в "Інтера" ліцензію, — пише у "Фейсбуку" журналіст Кирило Сазонов, 33 роки. — Абсурдно й те, що згадані нардепи пройшли в парламент і б'ються там не за українські інтереси. А у виборах мера Києва беруть участь Кличко й Береза — два проекти Сергія Льовочкіна (колишній керівник Адміністрації президента Януковича. Є співвласником "Інтера" — з олігархом Дмитром Фірташем. — ГПУ)".

Парламентська фракція "Народного фронту" звернулася до СБУ з вимогою перевірити діяльність керівництва "Інтера" щодо співпраці з російськими спецслужбами. Інші демократичні політичні сили мовчать.

— Вказані у листах Столярової народні депутати мають скласти мандати, — каже голова фракції "НФ" 40-річний Максим Бурбак.

— Усіх, хто працює на Росію і влаштовує провокації проти України, необхідно депортувати, — говорить представник "Народного фронту" Микола Княжицький, 48 років. — На частотах, які використовує "Інтер", потрібно запустити культурологічне мовлення.

— Редакційну політику "Інтера" формували редактори з громадянством країни-агресора. Це — не природно. Тому люди й вийшли на протест, — каже письмен­ник Юрій Андрухович, 56 років.

— Розслідування підпалу навряд чи дасть конкретну відповідь, чи контактували працівники каналу з Кремлем. Натомість сподіваюся, що в каналу буде нове керівництво, яке змінить риторику "Інтера". Однак атаку на них потрібно засудити. Маємо дотримуватися цивілізованих норм поведінки.

— У тому, що сталося, — винна найперше держава, — говорить поет 79-річний Іван Драч. — Влада ще два роки тому мала взятися за "Інтер" і поставити його на місце. Бо канал проводить антидержавну кампанію. Вона не має жодного відношення до свободи слова.

Зараз ви читаєте новину «Влада ще два роки тому мала поставити "Інтер" на місце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути