пʼятниця, 22 липня 2016 05:00

"Виносили дітей, котів, собак і документи"

— Вхідні двері вибило вогняною хвилею. За секунди вигоріло все. На поріг впала ляда від горища. Тут живе мій племінник із дружиною й трьома дітьми. Добре, що їх вдома не було. А то не врятувалися б, — каже Євгенія Горлачова, 54 роки. Вона — сестра власниці квартири №60 будинку на вул. Першотравневій, 13а, в Полтаві.

18 липня ввечері під час грози в 5-поверхівку двічі влучила блискавка. Вигорів дах будівлі й помешкання Горлачових. Приміщення досі без дверей, всередині обгорілі меблі, кіптява на стінах і стелі.

— Тільки повернулася з лікарні, перенесла інсульт. Цілий день вибирала воду із квартири після пожежників. Затопило до першого поверху. Знизу люди тільки завершили ремонт, — розповідає 67-річна Ніна Батрак. Стоїть із відром і ганчіркою на сходах.

— Були у дворі, коли почався ураган. Блискавка двічі попала в дах і в антену. Полум'я пішло по горищу над восьмим під'їздом до двох сусідніх. Якби не стіна між другим і третім корпусом, згорів би весь. Точно були б жертви, бо там живуть лише пенсіонери, — каже Микола Дорошенко, 85 років.

— Пожежники приїхали через 20 хвилин. Ще 40 чекали, доки відключать електрику. Довго шукали воду, не могли приєднати шланги. Стріла машини не діставала вище четвертого поверху. Евакуювали жителів 40 квартир. Радили забрати все необхідне. Люди виносили дітей, котів, собак і документи, — розповідає 55-річна Римма Землянська, голова ОСББ (Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. — ГПУ). — Сидимо без світла й газу. Буде понад мільйон збитків. Проситимемо мерію й уряд допомогти.

Упродовж трьох днів після пожежі мешканці разом із будівельниками прибирали згарище. Складали шматки шиферу, обрізали болгаркою металоконструкції. Дерев'яними щитами, оббитими металом, закривали ляди на горищах від дощу.

У ніч із 18 на 19 липня в райцентрі Глухів на Сумщині град, завбільшки з куряче яйце, побив дахи будинків, пошкодив автівки.

— Небо почорніло. Пішов сильний дощ. Загнала додому сина Максима, грався у дворі. Через хвилину почали падати льодяні кулі, розміром із куряче яйце чи яблуко. Таке вбити може, — каже Олена Нотіна, 32 роки.

Тієї ж ночі буревій, гроза та град пронісся Полтавською, Сумською, Харківською, Чернігівською та Житомирською областями. Загалом негода знеструмила 121 населений пункт. Позривала дахи з приватних будинків, шкіл і садків.

Українцям варто звикати до стихій

— Такий великий град — аномальний для України, — каже кліматолог 63-річний Василь Троцюк. — Причина — активність Сонця збільшилася, океан перегрівся. Зіткнулися кілька потужних повітряних мас із різними температурами. Із півночі прийшов вологий холодний циклон, із Африки та сходу — гарячі й сухі антициклони. Це спричиняє грози. Волога повітряна маса кілька разів підіймається й опускається. У нижніх шарах атмосфери вона нашаровується на ядро градинки, на верхніх замерзає. Через це падає такий великий град.

— Українцям варто звикати до стихій. Останні 10 років наш клімат постійно змінюється. Лише за червень випала 4-місячна норма дощу. Треба бути готовими до смерчів і гроз із блискавками. Людям потрібно частіше перевіряти заземлення в будинках, — розповідає 51-річна Віра Балабух, метеоролог із Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту.

Зараз ви читаєте новину «"Виносили дітей, котів, собак і документи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути