— Цього року Великдень обійдеться дорожче, ніж торік. Дід на закупи виділив аж 500 гривень. Наберу вже готового м'яса. Торік брала курку, щоб зекономити. Дід розкричався і не їв, — розповідає киянка 65-річна Віра Павлівна. Вранці 27 квітня ходить рядами м'ясного павільйону на Лук'янівському ринку. Він — один із найбільших у столиці. Просить зважити їй домашньої ковбаси. За 700 г Віра Павлівна платить 45 грн.
— На Пасху беруть ковбаси, буженину, сало. Пенсіонери просять м'ясо з кістками. Грошовиті беруть вирізку чи биток, — каже продавщиця. Не називається. Закочує рукава чорного светра. Поверх нього — зелений халат у великий горох. На голову одягнула накрохмалений білий чепчик. — Минулі роки перед Пасхою піднімали ціни на 10–20 гривень. Зараз на 5 — люди кожну копійку щитають. І то хазяїн ятки розпорядився. Зате вигідно брати яйця. Із зими подешевшали. Були 23 гривні за десяток. Зараз 10.
На прилавках викладена телятина, свинина та сало. Курятини немає.
34-річна Оксана Мураховська розкладає ящики з помідорами на прилавку. Припрошує купити єгипетських і турецьких. Кілограм коштує 25–30 грн.
— На овощи цены до Пасхи не поднимутся. Много понавозили помидоров, перца и огурцов из Турции и Египта. Их же в Россию не пускают. Плюс украинцы научились в теплицах все выращивать круглый год. Херсон овощи свои предлагает даже зимой. Наверное, в этом году праздничные столы будут более овощные, — розповідає Оксана. — Сама ледь знайшла свинячу вирізку по 76 гривень на оптовому Столичному ринку. На Лук'янівці за неї просять 90.
— Замість кілограма люди беруть по 300 грамів, по півкіло фруктів та овочів. І піст дорогий, і розговітися недешево, — розповідає 51-річна Галина Вінник. Продає домашню картоплю, буряк, моркву.
26 квітня на одному з найдорожчих ринків — Володимирському, малолюдно. Іде дощ. Торговельний павільйон критий. Біля входу продають осетрову ікру — 2 тис. грн/100 г. Червона — 150 грн. У рибному відділі кілограм норвезьких крабів пропонують по 2,5 тис. грн, лобстерів — по 1250.
У центрі павільйону — прилавки з овочами. За ними — м'ясо.
— Люди дивляться, але нічого не беруть. Торгівля гірша, ніж торік перед Великоднем. Багато постійних покупців не приходять. Зранку один чоловік купив у мого сусіда яловичу качалку на холодне, — каже 64-річна Ніна Кревсун. Продає курку по 80 грн.
— Влада Литовченко кілограм помідорів недавно купувала. Взагалі у мене постійно скуповується Юзик з 95‑го кварталу (Юрій Корявченков. — ГПУ). Нардеп Олександра Кужель і співачка Алла Кудлай заходять іноді, — каже 35-річна Світлана, продає овочі.
— Ходжу сюди, як у музей — подивитися на ціни. Не купую нічого, таких грошей не маю, — розповідає киянка 55-річна Наталія Негода. Роздивляється прилавки відділу морепродуктів Бессарабського ринку. Кілограм кликачів продають по 2 тис. грн. За осетрину просять 900 грн. Ікра севрюги — від $100/100 г. Червона — 150 грн/100 г.
— Співак Павло Зібров купив по кілограму картоплі, помідорів. Узяв огірків "Роднічок" за 150 гривень. Кілька пучків зелені, — розповідає продавець 60-річний Валерій.
Супермаркети не підвищуватимуть цін перед святами
— Продукти в супермаркетах не дорожчатимуть через низьку платоспроможність людей. На 5–10 гривень додасть у ціні лише свинина й яловичина. Кияни закуповуються на кілька днів. А не одразу на тиждень, як раніше. На накрутках цін супермаркети не зароблять, конкуренція надто велика. Покупці підуть в інший магазин. Єдиний вихід — продавати більше й заробляти за рахунок обороту, — розповідає Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.
Коментарі