пʼятниця, 29 квітня 2016 05:55

"Вигідно брати яйця. Подешевшали"
2

26 квітня у м’ясних рядах Володимирського ринку продавців більше, ніж покупців. ”Люди дивляться, але нічого не беруть”, — нарікають торговці
Фото: ТАРАС ПОДОЛЯН

— Цього року Великдень обійдеться дорожче, ніж торік. Дід на закупи виділив аж 500 гривень. Наберу вже готового м'яса. Торік брала курку, щоб зекономити. Дід розкричався і не їв, — розповідає киянка 65-річна Віра Павлівна. Вранці 27 квітня ходить рядами м'ясного павільйону на Лук'янівському ринку. Він — один із найбільших у столиці. Просить зважити їй домашньої ковбаси. За 700 г Віра Павлівна платить 45 грн.

— На Пасху беруть ковбаси, буженину, сало. Пенсіонери просять м'ясо з кістками. Грошовиті беруть вирізку чи биток, — каже продавщиця. Не називається. Закочує рукава чорного светра. ­Поверх нього — зелений халат у великий горох. На голову одягнула накрохмалений білий чепчик. — Минулі роки перед Пасхою піднімали ціни на 10–20 гривень. ­Зараз на 5 — люди кожну копійку щитають. І то хазяїн ятки розпорядився. Зате вигідно брати яйця. Із зими подешевшали. Були 23 гривні за десяток. Зараз 10.

На прилавках викладена телятина, свинина та сало. Курятини немає.

34-річна Оксана Мураховська розкладає ящики з помідорами на прилавку. Припрошує купити єгипетських і турецьких. Кілограм коштує 25–30 грн.

— На овощи цены до Пасхи не поднимутся. Много понавозили помидоров, перца и огурцов из Турции и Египта. Их же в Россию не пускают. Плюс украинцы научились в теплицах все выращивать круглый год. Херсон овощи свои предлагает даже зимой. Наверное, в этом году праздничные столы будут более овощные, — розповідає Оксана. — Сама ледь знайшла свинячу вирізку по 76 гривень на оптовому Столичному ринку. На Лук'янівці за неї просять 90.

— Замість кілограма люди беруть по 300 грамів, по півкіло фруктів та овочів. І піст дорогий, і розговітися недешево, — розповідає 51-річна Галина Вінник. Продає домашню картоплю, буряк, моркву.

26 квітня на одному з найдорожчих ринків — Володимирському, малолюдно. Іде дощ. Торговельний павільйон критий. Біля входу продають осетрову ікру — 2 тис. грн/100 г. Червона — 150 грн. У рибному відділі кілограм норвезьких крабів пропонують по 2,5 тис. грн, лобстерів — по 1250.

У центрі павільйону — прилавки з овочами. За ними — м'ясо.

— Люди дивляться, але нічого не беруть. Торгівля гірша, ніж торік перед Великоднем. Багато постійних покупців не приходять. Зранку один чоловік купив у мого сусіда яловичу качалку на холодне, — каже 64-річна Ніна Кревсун. Продає курку по 80 грн.

— Влада Литовченко кілограм помідорів недавно купувала. Взагалі у мене постійно скуповується Юзик з 95‑го кварталу (Юрій Корявченков. — ГПУ). Нардеп Олександра Кужель і співачка Алла Кудлай заходять іноді, — каже 35-річна Світлана, продає ­овочі.

— Ходжу сюди, як у музей — подивитися на ціни. Не купую нічого, таких грошей не маю, — розповідає киянка 55-річна Наталія Негода. Роздивляється прилавки відділу морепродуктів Бессарабського ринку. Кілограм кликачів продають по 2 тис. грн. За осетрину просять 900 грн. Ікра севрюги — від $100/100 г. Червона — 150 грн/100 г.

— Співак Павло Зібров купив по кілограму картоплі, помідорів. Узяв огірків "Роднічок" за 150 гривень. Кілька пучків зелені, — розповідає продавець 60-річний Валерій.

Супермаркети не підвищуватимуть цін перед святами

— Продукти в супермаркетах не дорожчатимуть через низьку платоспроможність людей. На 5–10 гривень додасть у ціні лише свинина й яловичина. Кияни закуповуються на кілька днів. А не одразу на тиждень, як раніше. На накрутках цін супермаркети не зароблять, конкуренція надто велика. Покупці підуть в інший магазин. Єдиний вихід — продавати більше й заробляти за рахунок обороту, — розповідає Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

Зараз ви читаєте новину «"Вигідно брати яйця. Подешевшали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути