середа, 09 вересня 2009 08:27

Відкрили стелу жертвам Голокосту

Стелу в пам"ять про загиблих у Другій світовій війні євреїв відкрили у понеділок в Ужгороді. Розташована вона на єврейському кладовищі в мікрорайоні Шахта, на околиці міста.

По обіді біля кладовища зібралися понад 200 осіб. Чекають головного рабина Ізраїля Йону Мецґера. Літні люди пригадують події 70-річної давнини.

— Я пережив ту катастрофу, — каже 86-річний ужгородець Ернест Ґампл. — На відміну від побратимів вижив. Багато років не міг розказати про це дітям і онукам. Недавно зважився згадати все.

Монумент розташований на братській могилі. Його звели у вигляді двох невеликих чорних мармурових плит, між ними — свічка. На цьому місці закарпатські євреї розшукали перше масове поховання євреїв.

Приходять головні рабини Ужгорода Менахем Мендл Тайхман та Росії Берл Лазар. Повідомляють, що Йона Мецґер не приїде. Зачитують його послання до євреїв Закарпаття.

Слово бере Берл Лазар. Каже, що Голокост має стати уроком для євреїв, аби ті страшні події не повторилися. Додає, що людям слід навчитися жити в толерантності.

Євреї Закарпаття розшукували братську могилу шість років.

— В ужгородському ґетто були зібрані 17 тисяч євреїв. Вони півтора-два місяці жили на цегельному заводі, в антисанітарії, без їжі й води. Багато з них померло. 200 людей ужгородець неєврейського походження таємно поховав ось тут. Це поховання ми й знайшли.

Гроші на будівництво стели збирали два роки. Кажуть, допомогли меценати.

По закінченні журналісти просять рабинів прокоментувати висловлювання мера Ужгорода Сергія Ратушняка. Берл Лазар і Менахем Мендл Тайхман відмовляються це робити. Рабин Харкова Моше Московін каже, що єврейська община засмучена висловлюваннями Сергія Ратушняка і чекає від нього вибачень.

Міський голова Ужгорода на відкриття стели не прийшов.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили стелу жертвам Голокосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути