пʼятниця, 19 вересня 2014 06:30

В Україні буде люстрація. Нарешті

Автор: Фото: надане прес-службою ВО ”Свобода”
  Члени фракції партії ”Свобода” перед засіданням Верховної Ради, 16 вересня 2014 року
Члени фракції партії ”Свобода” перед засіданням Верховної Ради, 16 вересня 2014 року

Верховна Рада "з боями" проголосувала за Закон "Про очищення влади". Парламентські націоналісти кажуть, що їм довелося чекати на цю подію довгі 10 років

Через 23 роки незалежності та після двох революцій — 2004 та 2014 років — в Україні нарешті ухвалили закон про ­люстрацію, а точніше — Закон "Про очищення влади" №4359а, голосування за який відбулося у вівторок 16 вересня.

Дуже "спекотний" день під стінами парламенту, мітинг, сутички, перекриття вулиці Грушевського, запалені покришки й погроза взяти Верховну Раду штурмом — ось що знадобилося для прийняття рішення, до якого східно­європейські сусіди України прийшли одразу після того, як скинули із себе радянське ярмо.

За законопроект у другому читанні та загалом проголосували лише з третьої спроби. Ось так, "зі скрипом" і під шаленим тиском громадськості, закон про люстрацію підтримав тільки 231 народний обранець, за необхідних 226 голосів. Хоча очищення влади було чи не головною вимогою Майдану.

Певні "пробіли" під час розгляду питання — а саме, відсутні депутати, а ті, чиї картки "змовчали" — були навіть серед фракцій тих політичних сил, які заведено вважати проєвропейськими та демократичними. Єдина фракція, що віддала за цей закон 100% голосів — Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Так само 100-відсоткове голосування на підтримку люстрації "Свобода" забезпечила і під час розгляду законопроекту в першому читанні, яке відбулося у серпні.

Це не дивно — перші люстраційні законопроекти саме лідер "свободівців" Олег Тягнибок подавав на розгляд парламенту ще 2005 року. Саме тому націоналісти вважають те, що відбулося у вівторок, своєю ідеологічною перемогою. "Знадобилося 10 років, щоб Закон "Про очищення влади" в Україні було затверджено. Дякую громаді за активну підтримку і тиск на Верховну Раду", — заявив після голосування Тягнибок.

Разом із тим лідер "свободівців" вважає прийнятий варіант законопроекту компромісним і більш м'яким, порівняно з документами, що були ухвалені у Східній Європі після повалення комуністичних режимів. Нагадаємо, що Тягнибок закликав колег по сесійній залі підтримати "цей, менш жорсткий варіант, щоб завтра не довелося голосувати за більш жорсткий".

— Ми неодноразово наголошували, що готові проголосувати за будь-який законопроект, аби він тільки привів до реальної люстрації влади. Справді, зроблено дуже важливий крок на шляху до очищення влади та європеїзації українського законодавства. Відтепер чекаємо на підпис президента і формування відповідних структур, що розпочнуть процес люстрації в Україні", — додає політик.

Тягнибок також зазначив: після законодавчого впровадження люстрації вона має отримати реальні механізми дії та бути реально запущена — що стане головною ціллю роботи націоналістів у наступній Раді. А от опір очищенню влади з боку чиновників вже можна передбачити. Адже новий закон встановлює обов'язкові перевірки для тих, хто претендуватиме на владні посади — в органах місцевого самоврядування, виконавчої влади, усіх силових структурах, Національному банку тощо. Кандидати перевірятимуться на історію роботи в СРСР (ті, хто обіймав керівні посади в Комуністичній партії, не зможуть працювати в державних органах України), причетність до корупції, підтримку сепаратизму та співробітництво із закордонними спецслужбами. Під контроль підпадатимуть їхнє майно, витрати йі декларації про доходи.

Що принципово важливо: згідно із законом, забороняється обіймати посади в органах влади особам, які працювали міністрами, керівниками СБУ, МВС, Нац­банку, Антимонопольного комітету в період із 25 лютого 2010-го по 22 лютого 2014 року.

За підрахунками уряду, під люстрацію можуть попасти до мільйона осіб — чиновники, держслужбовці, співробітники правоохоронних органів. Найближчим часом має бути створена комісія з перевірки членів Кабміну та заступників міністрів, а також усіх керівників органів центральної виконавчої влади.

Досвід люстрації у Східній Європі показав, що саме з очищення державних кадрів ці країни починали справжні реформи. Але шлях України в цьому сенсі буде особливий — адже в колишньому "соцтаборі" люстрація відбувалася після повалення комунізму. В Україні ж очищення від кад­рів, на які спирався режим Януковича, має початися, коли багато хто з них залишається на своїх посадах.

 

Зараз ви читаєте новину «В Україні буде люстрація. Нарешті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути