середа, 22 червня 2016 07:50

У спеку їдять маленькими порціями, п'ють невеликими ковтками

 

— Від такої спеки та задухи серце колотиться, мов шалене. Днями так погано було, аж "скору" викликала, — каже 75-річна Віра Носенко. Вона гіпертонік. Вимірює тиск уранці та ввечері. За її станом наглядає медик. — Сказали, хронічно хворі потребують посиленого лікування. Подвоїли мені дозу препаратів, які приймаю щодня. Бо спека всі органи змушує працювати інтенсивніше. Пришвидшується серцебиття й пульс, підвищується тиск.

— У групі ризику — сердечники, гіпертоніки, діабетики, астматики, люди з хворою щитоподібною залозою. Аби уникнути ускладнень чи загострень, їм найкраще не виходити на сонце взагалі, — застерігає столичний кардіолог Владислав Лановий, 48 років. — Усі справи на городі та в саду відкласти на ранок чи вечір. Людина нагинається, це викликає приплив крові до голови. Може спричинити інсульт.

— Якщо зібралися у справах, навіть "швиденько туди й назад" — обов'язково прихопіть пляшку з водою та препарати першої допомоги. Ті, що знижують тиск, запобігають серцевим нападам — нітрогліцерин, корвалмент.

Лікар радить у спеку часто приймати душ. Особливо контрастний — він тонізує судини. Збагачувати раціон овочами й фруктами.

— Не слухайте порад, що в спеку два-три літри води — необхідний баланс. Гіпертонікам слід вживати не більше 1,5 літра рідини. Бо її надмір навантажує серце й судини, збільшує тиск. Поставте на стіл склянку з чистою водою і пийте маленькими ковточками.

Так само з їжею — її споживають невеликими порціями. Слід уникати жирного, копченого, смаженого, алкоголю. Обмежте солоне та солодке, бо цукор та сіль посилюють спрагу. Не забувайте про головний убір. Одяг обирати просторий і світлий, із натуральних тканин, бо синтетика створює ефект теплиці. Порушує кровообіг.

— Якщо через тепловий або сонячний удар людині стало зле, то її треба покласти в холодку, — каже головний лікар Черкаського обласного кардіологічного центру Світлана Журба. — Голова має бути на рівні тулуба. Обдати прохолодною водою. Звільнити від тісного одягу. Дати понюхати нашатирний спирт. За потреби викликати "швидку".

Діабетикам не можна ходити босоніж

— За надмірної спеки у діабетиків порушується потовиділення. Організм не може себе охолодити, швидко втрачає вологу, а рівень цукру в ­крові від цього зростає, — говорить лікар-ендокринолог Олена Підгірська, 52 роки. — Від спеки зменшується дія інсуліну, а трофічні виразки гояться повільніше. Таким хворим не можна ходити босоніж по розпеченому піску чи асфальту. Влітку рівень цукру слід контролювати частіше. Бо діабет небезпечний ускладненнями — у 20 разів зростає ризик гангрени кінцівок, удвічі — інсульту. В жодному разі не переїдати. Обмежити вживання солодких фруктів і ягід, побільше вживати свіжих і печених овочів. А от пити діабетики мають удвічі більше, щоб запобігти зневодненню. Стежте за кольором сечі. Темнішає — пийте більше. Якщо запаморочення від спеки у здорових незабаром минає, то хворим на діабет треба негайно звертатися до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «У спеку їдять маленькими порціями, п'ють невеликими ковтками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути