четвер, 11 листопада 2021 18:06

У ковідних лікарнях бракує медсестер

Із 8 листопада в Україні почали без збереження зарплати відсторонювати від роботи освітян, чиновників і працівників держструктур, які не мають ковід-сертифікатів, свіжих негативних тестів або довідок про нещодавно перенесений коронавірус.

На 9 листопада в регіонах не допустили до роботи понад 5 тис. вчителів і вихователів дитячих садків, за даними 24 каналу. Найбільше на Волині — 995.

— Не можуть бути відсторонені працівники, які мають протипоказання до вакцинації й надали відповідний медичний висновок, — говорить міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік.

У помаранчевій і жовтій зонах в Україні лишаються Вінницька, Закарпатська, Полтавська, Харківська, Черкаська, Чернівецька, Кіровоградська й Тернопільська області. Інші регіони перейшли в червону зону карантину.

Найбільше хворих зараз у лікарнях Херсонської, Сумської, Черкаської, Одеської та Донецької областей. Уряд виділив регіонам додатково 107 млн грн на кисневі станції.

Автор: REUTERS
  Лікарка ”швидкої” перепочиває біля столичної Олександрівської лікарні в черзі для оформлення хворого на ковід пацієнта. Подібна ситуація у більшості медзакладів. В Одесі вони переповнені — хворих везуть в інші міста. ”Швидкі” приїжджають за чотири-п’ять годин після виклику
Лікарка ”швидкої” перепочиває біля столичної Олександрівської лікарні в черзі для оформлення хворого на ковід пацієнта. Подібна ситуація у більшості медзакладів. В Одесі вони переповнені — хворих везуть в інші міста. ”Швидкі” приїжджають за чотири-п’ять годин після виклику

— Ситуація нерівномірна, — додає Ляшко. — У 48 медзак­ладах ліжка з киснем зайняті на 100 відсотків, у 233 — на понад 75 відсотків. У решті 55 відсотків лікарень немає великого навантаження.

В Одесі не залишилося місць для тяжкохворих пацієнтів.

— Одеситів поки що приймають лікарні в Овідіополі, Біляївці й Чорноморську, — говорить волонтерка 44‑річна Катерина Ножевнікова. — "Швидка" їде 4–5 годин. Медики ходять із температурою і потрапляють у реанімації. Просто ­ляжуть скоро. В ковідних відділеннях персоналу не вистачає. Одна-дві медсестри на 50–60 пацієнтів. Це нереально витримати.

У Чернівецькій обласній лікарні ситуація покращилася, але не набагато, каже інфекціоніст 39‑річна Ольга Кобевко:

— У нас зменшилася кількість госпіталізацій, проте багато тяжких хворих у стаціонарах. Реанімації переповнені. ­99–98 відсотків пацієнтів — не вакциновані. Розгорнули станції, що виробляють кисень. Тому нам трохи легше, ніж іншим регіонам.

На 8 листопада повністю щепилися від коронавірусу понад 8 млн українців. Першу дозу отримали більш як 11 млн.

Найнижчий рівень вакцинації — на Закарпатті, Прикарпатті та Волині. Найбільше щеплень зробили жителі Києва та столичної області, Полтавщини.

— Вакцина — не єдиний інструмент, що може знизити смертність від коронавірусу, — говорить столичний інфекціо­ніст Євген Дубровський. — Потрібно також вчасно надавати людям первинну допомогу, а в нас із цим катастрофа. Сімейні лікарі перевантажені. Стаціонарам не вистачає фахівців. Ковід лікують гінекологи, травматологи й хірурги. В нас кожна складова медицини провалена. Щоб покращити ситуацію з коронавірусом, потрібно піклуватися про людей із хронічними хворобами, навести порядок в амбулаторіях і вакцинувати групи ризику.

На тижні Україна отримала додатково вакцини від Covid-19 — 2,9 млн доз "Модерни" і 1,4 млн — "Пфайзера". Загалом доставили 31 млн доз препаратів різних виробників, кажуть у МОЗ.

— У деяких містах вакцин може бракувати, бо їх неправильно розподілили по пунктах щеплень, — говорить міністр охорони здоров'я 2014‑го Олег Мусій, 56 років. — Що стосується антивакцинаторів, то неправильно запроваджувати для них обмеження. Будь-які репресії спонукатимуть шукати вихід. Тому українці підроб­ляють сертифікати (за даними Держпродспоживслужби Києва, в Україні майже 10% ковід-довідок можуть бути несправжні. — Gazeta.ua).

70 127 ліжок із киснем облаштували в українських лікарнях на 5 листопада, за даними ­Міністерства охорони здоров'я. 51 598 місць були зайняті.

Зараз ви читаєте новину «У ковідних лікарнях бракує медсестер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути