пʼятниця, 27 листопада 2015 00:20

У чергах на блокпостах ночують по дві доби

Автор: ФОТО З САЙТА www.reporter.dn.ua
  Вранці 26 листопада біля пропускного пункту ”Георгіївка” у бік Курахового за чотири з половиною години до відкриття скупчилося більше сотні автомобілів
Вранці 26 листопада біля пропускного пункту ”Георгіївка” у бік Курахового за чотири з половиною години до відкриття скупчилося більше сотні автомобілів

На Донеччині на блокпосту "Зайцеве" 20 листопада між четвертою і шостою ранку помер місцевий житель. Про це повідомляє поліція Донеччини. 64-річний чоловік їхав із дружиною з Краматорська в Донецьк. У черзі не витримало серце. Доти мав два інфаркти.

"Он ночевал на дороге, как и тысячи стариков, женщин, детей, — пише у соц­мережі Олена Полякова. — Не льготник и не дал денег, вот и не проехал до 17.00. В это время застава закрывается, рабочий день окончен, бабосы покошены, пусть ночуют в поле. Нет туалетов, урн, воды. Люди лезут на мины, чтобы справить нужду. К кому кричать о помощи?"

— Блокпости не справляються з навантаженням, — каже правозахисник 44-річний Дмитро Снєгирьов. — Люди змушені стояти в чергах добу-дві. Попри нібито один для всіх пропускний режим, є дві черги. Загальна і ті, хто домовляються або мають преференцію від правоохоронців. З активізацією боїв побільшало охочих виїхати з зони АТО в напрямку України. Потрібні нові блокпости.

Які ще проблеми на блокпостах?

— Багато фальшивих перепусток. Близько 300 вилучили за останні 10 днів. Це свідчить про налагоджену ­систему друку й торгівлі ними. Отже, є попит. У Києві біля вокзалу стоять люди з написами "на Донецьк/на Луганськ без проблем". Щоб оминути ті черги, транспорт іде транзитом через Росію. Заходить через Харківщину, Сумщину, а далі — в напрямку Луганська й Донецька.

Таксисти набивають по 5–6 пасажирів, беруть від 300 до 1000 грн і домовляються з українськими військовими та бойовиками. Так само — автобуси. Усе залежить від апетитів людей на блокпостах. Ця система дискредитувала себе. Її запровадили, щоб відстежувати рух бойовиків.

Варто скасувати перепустки?

— Треба запровадити жорсткіші перевірки транспорту і людей, які перетинають лінію розмежування. Так можемо уникнути загрози терактів. Як в Ізраїлі, брати відбитки пальців чи сітківки ока. Створити єдину базу. Блокпости не мають бути бізнесом. Їх треба облаштувати сучасними металошукачами, комп'ютерами. Це буде повільніше, але йдеться про безпеку. Краще додати блокпостів.

2 листопада донеччани подали електронну петицію президенту Петру Порошенку проти черг на блокпостах. Вимагають зробити їх цілодобовими та збільшити кількість хоча б удвічі. Також — комфортніших умов очікування. Документ поки що зібрав 304 підписи з 25 тисяч необхідних для розгляду.

В окупованому Первомайську на Луганщині бойовики відібрали автобуси "Еталон" колишнього бізнесмена Євгена Количова. Так поповнюють місцевий автопарк. Про це на своїй сторінці у соцмережі пише правозахисник Дмитро Снєгирьов. Мер міста Ольга Іщенко відмовилася повертати майно власнику. Повідомила, що автобуси нікому не належать і курсуватимуть на соціальних маршрутах. Бойовики часто відбирають майно та вносять його на баланс міст і селищ.

Понад 20 житлових будинків Слов'янська залишилися без опалення. Газопровід пошкодили працівники водоканалу під час ремонтних робіт. Скільки місцеві будуть без опалення, невідомо.

В Майорську з'явився громадський блокпост. Замість шлагбаума — гілляка. Роль військових виконують тітушки. Стежать за порядком перетину пункту пропуску на територію України. Більшість громадян у дорогих машинах платять, щоб проїхати поза чергою. Решта майже добу стоять у чергах. На пункті пропуску знову утворилася черга завдовжки 4 км.

У Донецьку відновили сильні обстріли. Найбільше обстрілюють район Київський та район аеропорту. У четвер, 26 листопада, близько шостої ранку в Ясинуватському районі згорів житловий будинок. Рішення про вогонь у відповідь віддають командири на місцях, повідомляє штаб АТО.

Зараз ви читаєте новину «У чергах на блокпостах ночують по дві доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути