четвер, 13 жовтня 2016 00:55

Школа обвалилася за чотири хвилини до кінця уроку
2

Рятувальники розбирають завали на третьому поверсі школи у місті Васильків на Київщині. Фасадна стіна закладу впала 11 жовтня. Зруйновані перекриття всіх поверхів і перехід між двома крилами будівлі
Фото: Ельдар Сарахман
У загальноосвітній школі №6 міста Васильків Київської області впала фасадна стіна і перекриття. Припускають, що внаслідок рясних дощів у приміщенні тріснув фундамент і стіни почали відходити одна від одної

— Стіна впала на другому уроці. Вчителька глянула у коридор — усюди пилюка. Сказала брати речі і йти через боковий вихід. Усі побігли. З двору побачили, що школа розділилася на дві частини, — каже 13-річний Юрій Гриценко, восьмикласник школи №6 у Василькові на Київщині.

11 жовтня о 9:56 у триповерховому приміщенні обвалилася фасадна стіна — впав перехід між двома крилами школи. Завалилися коридори й перекриття на поверхах. Ніхто не постраждав. Діти та вчителі були в класах. Обвал заблокував виходи з шести кабінетів. Із другого і третього поверхів учнів знімали рятувальники.

За 3 год. після руйнування школа оточена поліцією. Утворився завал заввишки 9 м і 15 м завдовжки. В оточенні батьків біля стадіону стоїть директор 68-річний Леонід ­Горулько. Одяг у пилюці, лице — червоне.

— Сьогодні в нас запустили опалення. Ранок був спокійним. Але біля 10-ї години до мене забіг завхоз і закричав, що йде потріскування по стіні. Відповів йому, щоби біг виводити класи з лівого крила. Сам пішов у праве, — розповідає Леонід Васильович. — Був на сходах, коли повз мене виходили три класи. Аж раптом за 8 метрів від мене склалися три поверхи, — затягується цигаркою.

За спиною директора стоїть його заляпана багном "Хонда Сіті".

— Вибіг на вулицю, а більшість дітей уже там. Кричав учителям, щоб порахували їх і вели до стадіону. Просив дзвонити батькам, аби йшли до школи, — продовжує Леонід Васильович. — Пожежники прибули оперативно. Почали знімати учнів із верхніх поверхів. Зробили перекличку й усіх відпустили додому.

Кілька десятків рятувальників розбирають завали. Поліцейських — утричі більше. Приїжджають голова Держслужби з надзвичайних ситуацій 50-річний Микола Чечоткін і віце-прем'єр Геннадій Зубко, 49 років.

— Під завалами людей немає. Щодо травмованих, то є інформація про синяк на плечі 12-річного хлопчика, — говорить Чечоткін.

О 13:30 біля завалу лишається до сотні учнів. Стоять за попереджувальними стрічками. До них підходить білявка в чорному пальті.

— Бігом ідіть по домам! Вас усіх відпустили! Канікули! — вигукує на весь двір. — Бо дзвонитиму до батьків, щоб вас позабирали.

За шкільною котельнею тушать цигарки об стіну 15-річні Олена й Вікторія.

— Уся школа знає про тріщину в стіні біля центрального входу. Показували директору і вчителям. Але нікому діла до цього немає. Щоправда, обвал стався в іншому місці, — каже Вікторія. — Я була на уроці, коли все повалилося. Не злякалася. Просто вийшла зі школи, як нас щороку вчать на спеціальних тренуваннях. Розповідають, як діяти в подібних ситуаціях. Лише зараз дійшло, що всіх нас могло завалити.

Приміщення школи зведене 1965 року. У 28 класах навчаються 659 учнів. Працюють 42 вчителі.

Під час спорудження приміщення виникли проблеми. Про це йдеться на сайті закладу: "Першим директором був педагог-фронтовик Іван Побєда. Важка доля дісталася йому: усував недоліки будівництва. Їх було багато. Через це школа запрацювала на 45 днів пізніше".

Завал стався, бо після рясних дощів вода розмила фундамент і він тріснув. Це — попередня версія. Також стіни могла пошкодити вода з дощової каналізації поряд зі школою.

Від 12 жовтня всі збудовані до 1980 року школи перевірятимуть інспекції. Таке розпорядження уряду.

Цьогоріч відремонтували спортзал

2016-го на ремонт школи №6 у місті Васильків Київської області виділили 400 тис. грн. Капітально відремонтували спортзал, купили меблі й мати.

— За три останні роки біля школи поклали асфальт. Збудували харчовий блок, — каже Володимир Сабадаш, мер Василькова.

— Перед навчальним роком нас перевірила інспекція. Пошкоджень на стінах не знайшли. Якби вони були — я б перший їх показав, — говорить директор школи Леонід Горулько.

Зараз ви читаєте новину «Школа обвалилася за чотири хвилини до кінця уроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути