вівторок, 19 липня 2016 05:05

Річку Стугна залило червоною фарбою

Одне з підприємств райцентру Васильків Київської області опівдні 15 липня скинуло в річку Стугну хімічну речовину червоного кольору. Вона розтеклася на кілька кілометрів вниз. У водоймі загинула вся риба.

— Річка стала червоною й рожевою. Смерділа ацетоном. Неможливо підійти ближче як на кількадесят метрів. Вище по дамбі вода нормальна, — розповідає 40-річний Ігор Гаврилів із Василькова.

До річки виїхали чиновники з райцентру. Комунальники взяли проби води.

Місцеві переконані — річку отруїло підприємство "Ацелот". Воно випускає фарби. З його території витікала червона вода. Комунальники з поліцією спробували зайти на територію підприємства, але їх не пустили. Охорона через паркан сказала, що керівництва немає, завод не працює.

17 липня в долину річки приїхали спеціалісти Національного екологічного центру України. Порахували, що отруєння завдало збитків на 5 млн грн. Вилита фарба накопичилась у плавнях нижче по течії, неподалік гідрологічного заказника "Копачівський".

На "Ацелоті" кидають слухавку.

— Торік в Україні отруїли 2500 водойм, — каже 50-річний Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України. — Нещодавно подібне сталося на річках Сула на Сумщині, Случ і Хомора на Хмельниччині. Винуватих встановити важко. Доки зроблять аналізи, хімія спливе за течією. Навіть якщо встановлять — можуть не покарати. Є дві статті — кримінальна й адміністративна. За першою винуватець може сісти на п'ять років. За другою оштрафують максимум на 85 тисяч гривень. Підприємству легше сплатити штраф, ніж утилізувати відходи. Через мораторій на екологічний контроль вода в українських річках нагадує коктейль елементів усієї таблиці Менделєєва.

В обласних центрах ліквідовані управління охорони природи. Функції контро­лю передали обласним держадміністраціям, але це не закріпили документально.

Зараз ви читаєте новину «Річку Стугна залило червоною фарбою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути