середа, 26 серпня 2009 08:07

П"ять тисяч жувальних гумок здеруть із Потьомкінських сходів

Автор: фото: Андрій УТЬОСОВ
  Киянин Олександр Чайка (на фото в центрі) відмиває Потьомкінські сходи в Одесі. Техніки використають 100 тонн води протягом тижня прибирання
Киянин Олександр Чайка (на фото в центрі) відмиває Потьомкінські сходи в Одесі. Техніки використають 100 тонн води протягом тижня прибирання

Німецька компанія-виробник мийної техніки почала чистити пам"ятку Одеси — Потьомкінські сходи.

Зі слів організаторів, сходи забруднюють вихлопні гази, пташині екскременти та залишки їжі. Але найбільше їм шкодять використані жувальні гумки.

— Після експертної оцінки можу сказати: близько п"яти тисяч гумок треба видалити, аби очистити сходи, — каже німець 42-річний Торстен Мьовес, координатор проекту.

Із його слів, компанія завершить прибирання до 2 вересня. Тоді святкуватимуть 215-річчя Одеси. Нині на сходах п"ять робітників змивають бруд водою, яку подають під тиском зі шлангів. Торстен теж допомагає. Пояснює, у Німеччині керівник будь-якого рівня має знати, як працює те, чим він керує. Решта робітників — кияни, працівники компанії.

— Дотепер доводилося чистити сільськогосподарську техніку, агрегати, — каже киянин 38-річний Олександр Чайка. — Тому робота на Потьомкінських сходах — не просто досвід, але й честь. До того ж на сходах завжди багато дівчат.

На миття піде 100 т води і жодного хімпрепарату. Коштуватиме прибирання 50 тис. євро. Акцію спланували так, аби одесити і туристи мали можливість порівняти помиту ділянку та засмічену. На прохання мерії Одеси компанія помиє також міський сад, розташований неподалік.

— То, шо они чистят — это хорошо, — вважає одеситка 48-річна Валентина Чернявська. — Но зачем до, а не после дня рождения города? Ведь именно после дня города на лестнице остается больше всего грязи.

Акція прибирання однієї з пам"яток Одеси — частина культурної програми, яку компанія-виробник мийної техніки проводить у світі впродовж 25 років. За цей час добровольці привели до ладу 90 архітектурних об"єктів. Серед них Бранденбурзькі ворота в Берліні, статуя Христа в Ріо-де-Жанейро, колонада храму Святого Петра в Римі, Колоси Мемнона в єгипетському Луксорі, яким понад 3 тис. років, голови президентів на горі Рашмор у США. Одеса стала першим містом у СНД, де проходить аналогічний захід. Наступні на черзі — Тріумфальна арка в Парижі та міст Ніхонбаши в Токіо.

Зараз ви читаєте новину «П"ять тисяч жувальних гумок здеруть із Потьомкінських сходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути