пʼятниця, 27 травня 2011 04:15

Привид монаха будить охоронців замку

Автор: фото з сайта www.travelua.com.ua
  У Бережанському замку на Тернопільщині привидів часто бачать біля усипальні родини Сенявських, які звели і доглядали замок
У Бережанському замку на Тернопільщині привидів часто бачать біля усипальні родини Сенявських, які звели і доглядали замок

— Не вірив у примар, доки на власні очі не побачив голубу кульку, яка рухалася в коридорі Бережанського замку, — каже столичний археолог 62-річний Олексій Миколайчук. — Останні 10 років цікавлюся замками та маєтками, по яких ходять привиди.

У Бережанському замку на Тернопільщині Олексій уперше побував 2001 року. Із друзями попросився в охоронця переночувати на території.

— Алкоголю з собою не брали, бо знали, що діла тоді не буде. О другій ночі щось застукало в шибку. Думав, то друг Юрко бавиться, але він у цей час був у сусідній кімнаті. Я вийшов на коридор його гукнути, а за метри три схожа на хмару куля пересувається. Я очі протер, крикнув: "Юра, сюди". Куля завернула за угол і розчинилася в повітрі. При свічці досиділи до світанку. Очей тої ночі я не зімкнув. Люди в Бережанах розказували, що привида часто бачать біля усипальниці родини Сенявських, які звели і доглядали замок.

Каже, найбільше примар водяться в замках Львівщини.

— Мій знайомий бачив мару в монастирі капуцинів біля Олеського замку. За однією із версій, це дух чеського монаха Яна Каспера, який стрибнув у глибоку криницю, бо був душевнохворим. Час від часу охоронців монастиря серед ночі будить пронизливий плач.

У Підгорецькому замку бачили жінку-примару в білому. Кажуть, то дух Марії, дружини колишнього власника маєтку Вацлава. Він запідозрив молоду дружину у зраді й убив її.

У Золочівському замку водиться Чорний принц. Працівники музею не знають, звідки містична примара з'явилася в палаці. Екскурсоводи часто чують тупіт і стогін. У часи НКВД, упродовж 1939–1941 років, у замку закатували десятки тисяч осіб. Мабуть, їхні душі не можуть знайти спокою.

Зараз ви читаєте новину «Привид монаха будить охоронців замку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути