четвер, 10 березня 2011 07:45

Послуги донецьких жеків подорожчали майже вдвічі

Автор: фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Мешканці будинку №252 на вулиці Куйбишева в Донецьку обговорюють нові тарифи. Їхній дім не ремонтували 28 років
Мешканці будинку №252 на вулиці Куйбишева в Донецьку обговорюють нові тарифи. Їхній дім не ремонтували 28 років

З 1 березня в Донецьку на 90% зросла квартплата. Тепер за "квадрат" загальної площі в багатоповерхівках без ліфта платитимуть 1,92 грн, раніше — 1,03. Мешканці будинків з ліфтами за кожен метр повинні віддати 2,5 грн замість 1,38.

Крім того, з 1 лютого в Донецьку на 7,7% подорожчала вода, опалювання хочуть підняти на 30%.

Біля 9-поверхiвки №252 по вул. Куйбишева люди обговорюють нові тарифи. Будинок заселений 28 років тому, за цей час його жодного разу не ремонтували. На  зовнішній стіні тягнеться іржава газова труба, внутрішні стіни облуплені й брудні.

— Добрались злодеи до власти, а ты хоть вешайся, — каже Надія Медведєва, 60 рокiв. Вона живе з чоловіком-пенсіонером, безробітною донькою та двома внучками.

У грудні в родини відібрали два телевізори за борги перед міськводоканалом.

— Влізла в кредит, щоб розрахуватися й повернути дітям телевізор на Новий рік. Тепер віддаю в місяць 700 за квартиру і 600 гривень банку. Усі п'ять душ голодуємо, а в мене на нервовому ґрунті почався псоріаз, — плаче Надія Іванівна.

Говорить, що їй субсидію не дають через старий борг за опалення.

— А субсидію і без боргів не дають. У відділі субсидій у черзі люди сидять, які ще півроку тому звернулися. Створена маса гачків, що заважають її оформити, — будь-то який клаптик землі або старенька машина, — говорить сусідці Олексій Петрович Леонiдов, 63 роки.

— Взагалi, за що платити жеку? На дев'ятому поверсі сліпа баба Юля живе з 15-річною онукою. Скільки писала, щоб дах полагодили, нуль реакції, — каже Надія Уханова, 56 рокiв.

— Гарячої води майже ніколи немає, а 36 гривень у місяць за неї віддай. Труба потекла, слюсар із жеку сказав, що потрібно 90 гривень. Розпрощалася з ним. Знайомий полагодив за 40, — говорить Лілія Меренкова, 69 рокiв.

Олена Винник, 57 рокiв, живе на п'ятому поверсі. Проводить до вiтальнi. Відкриває балконні двері, попереджає:

— Только не ставьте ногу — в любую минуту может рухнуть. Шесть лет ссорюсь с жеком из-за него. Там отвалился большой кусок бетона, висит на волоске.

У мерії пояснюють, що підвищують тарифи, аби комунальники не були збитковими.

— Загальний борг жителів Донецька за комунальні послуги на 1 березня сягає 312 мільйонів гривень, — каже мер Донецька Олександр Лук'янченко. — Тепло й воду ми автоматом підняли через норми, які встановила Національна комісія з регулювання цін на види енергії. А електрика дорожчає без нашого бажання.

— Від жеків потрібно відмовлятися, — коментує донецький правозахисник Вадим Черкас. — Мій сусід, коли його залило вкотре, подав до суду на ЖКГ. З'ясував, що по паперах пройшов грандіозний ремонт даху. А фактично нічого не робили — просто відмивали гроші. Потрібно створювати будинкові комітети, і самим наймати двірників, прибиральниць та ремонтників дахів.

Зараз ви читаєте новину «Послуги донецьких жеків подорожчали майже вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути