четвер, 19 липня 2012 05:00

Півкілометра дороги обійшлися в 27 тисяч гривень

У Черкасах мешканці неасфальтованих вулиць ремонтують дороги за власний кошт. Міська влада їм безкоштовно віддає оскол від фрезерування вулиць, на яких роблять капітальний ремонт. За допоміжні матеріали та укладку люди платять комунальникам свої гроші.

Найпершими пропозицією скористалися мешканці мікрорайону Луначарка. Він розташований на виїзді з міста. Там приватний сектор. Збудовано півсотні котеджів, ще кілька десятків зводять. Решта ділянок засаджують городиною.

— Ми провели збори. Погодилися ті, хто тут житиме. Не захотіли лише ті, хто не будується. На кожній із чотирьох вулиць визначили старшого, хто збиратиме гроші, контролюватиме кількість машин з осколом і куди його висипати. Перед цим за свої гроші люди прокладають "подушку" з піску та щебеню. У кого є бита цегла, то висипають і її на дорогу. А вже потім розгортається й укатується десь 15 сантиметрів осколу. Техніку для роботи також наймаємо, в декого є своя машина чи трактор. Я стежу, щоб оскол висипали лише на дорогу, щоб не засипали ним у дворі доріжки. А також не висипали на дорогу без піску і щебеню, бо ефекту не буде. Під час дощу він розповзеться, як пиріг, — розповідає голова комітету самоорганізації населення мікрорайону 34-річний Руслан Зоря.

Півкілометра дороги обходиться людям у 27 тис. грн.

— Я такий відрізок дороги проклав за свої гроші біля свого двору. За оскол не платив. Але якби прокладав нове асфальтоване покриття, то це мені обійшлося приблизно у 30 разів дорожче. І чи змогло б це зробити місто, якщо на центральних вулицях дороги мають жахливий стан. Я думаю, що тут ми ще довго чекали б асфальтового покриття. До нас уже приїжджають з інших мікрорайонів, дивляться на результат, — розповідає Микола Іванович, житель однієї з вулиць Луначарки.

За такою ж схемою планують прокласти дорогу жителі мікрорайону Дахнівка. Він густо населений. Тому для кожного провулку чи вулиці обрахують конкретну вартість робіт і розділять її на кількість домоволодінь.

Це перший у місті випадок, коли вулиці ремонтують за гроші людей. До цього за власний кошт депутат міськради Андрій Більда відремонтував кілька кварталів на своєму виборчому округу.

Зараз ви читаєте новину «Півкілометра дороги обійшлися в 27 тисяч гривень ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути