вівторок, 31 травня 2016 05:55

Під райраду принесли труну із книжками

Автор: Оксана Прітченко
  Мешканці села Гусакове Звенигородського району Черкаської області не мають можливості возити дітей у школи інших сіл
Мешканці села Гусакове Звенигородського району Черкаської області не мають можливості возити дітей у школи інших сіл

— Закриття школи — це смерть села. Крім нашої, хочуть ліквідувати ще п'ять шкіл району. Мовляв, така реорганізація, — каже 65-річна Віра Харченко, директор школи у селі Гусакове Звенигородського району на Черкащині. Тамтешній навчальний заклад хоче закрити районна рада. Нібито не вистачає грошей на його утримання. Залишать тільки 1–4 класи. Старші учні з нового навчального року їздитимуть у сусіднє село Вільховець за 5 км.

27 травня майже 50 жителів Гусакового пікетують під райрадою у місті Звенигородка. Вимагають не закривати їхню школу. Тримають плакати "Не будуєте, то хоч не руйнуйте", "Цвинтар освіти Звенигородщини. Хто наступний?". Двоє 20-річних хлопців ставлять перед будівлею ради невелику чорну труну з написом "Сільська школа". Жінки складають у неї підручники з української мови, літератури, математики. Зверху присипають квітами.

— Нам казали, що дітей можуть перевести і в міську школу. Але там на них плюватимуть і тикатимуть пальцем, — говорить 31-річна Наталія Лисенко. Тримає синьо-жовтий прапор. — Я вчилася у звенигородській школі і зрозуміла, що село й місто — несовмєстімі. Вчителі на сільських дітей не звертають уваги. Краще заклад у селі лишити. В нас гарна школа. Здаємо гроші на ремонт. Є пластикові вікна, євротуалет.

Кілька чоловіків забивають навколо труни вісім невеликих хрестів. До них кріплять таблички з назвами шкіл, які районна влада хоче закрити.

— Що сесія райради розглядає питання реорганізувати нашу школу, взнали випадково. Ніхто людей про це не попереджав, — прибиває табличку до хреста 41-річний Роман Поліщук із Гусакового. — У школі навчається 30 дітей. Приміщення велике, тепле й відремонтоване. Якщо заклад закриють — учнів змусять їздити в інше село чи в місто. Але шкільного автобуса ми не маємо. Селяни бідно живуть, на заробітки їздять. Навіть гроші на їжу дітям давати не зможуть. Доки нам не вернуть школу — протестуватимемо. Підемо до обласної влади й міністра освіти.

— У мене 10-річний онук у цій школі, — приєднується до розмови 62-річна Зінаїда Сімко. — Раніше навчався у Києві, але в селі йому подобається краще. У нас багато молодих мам. Народжуватимуть і школярів стане більше.

Люди пікетують півтори години. Потім ідуть до кабінету голови райради Володимира Кучера, 45 років. Зустрічають його в коридорі.

— Ми проти закриття шкіл, але грошей на їх утримання немає, — каже Кучер. — Школа в Гусаковому обходиться дорого, бо держава мусить виділяти на одного учня 29 тисяч гривень на рік. Тому вирішили зекономити й залишили в селі тільки чотири класи. Так само — у трьох інших закладах району. Одну школу закрили.

Після розмови з головою люди роз'їжджаються. Обіцяють повторювати пікети. Це — третій протест. Раніше на кілька годин перекривали трасу Умань — Черкаси.

Зараз ви читаєте новину «Під райраду принесли труну із книжками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути