вівторок, 30 серпня 2016 07:20

Перевернуте дерево поставили на могилі Богдана Ступки

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.artvertep.com
  Пам’ятник Богданові Ступці створив одеський скульптор Михайло Рева. За роботу не взяв грошей. Хоча орієнтовна вартість — мільйон гривень
Пам’ятник Богданові Ступці створив одеський скульптор Михайло Рева. За роботу не взяв грошей. Хоча орієнтовна вартість — мільйон гривень

Металевий пам'ятник установили на могилі актора Богдана Ступки. Він похований на Байковому кладовищі Києва. 27 серпня Богдану Сильвестровичу мало би виповнитися 75 років.

Гранітна плита і металева скульптура замінили дерев'яний хрест. Монумент нагадує дерево, що росте корінням угору. На ньому висять дзвоники. Колаж із кіно і театральних ролей актора зображений на могильній плиті.

— Приїжджала вночі на кладовище, аби послухати дзвоники на його могилі, — каже 39-річна Ірина Батько, колишня невістка Ступки. — Богдан страшенно не хотів монумента. Тим більше, щоб він стояв у якомусь парку. Він — людина духу. Прагнув глибшого.

— Постамент зробили за приватні кошти. Спеціаліст із символів сказав, що пам'ятник у вигляді дерева, яке росте корінням уверх — правильний. Він символізує талант Богдана Сильвестровича, що народився у ньому і поширився на весь світ, — говорить міністр культури Євген Нищук, 43 роки.

Автор надгробка — одеський скульптор ­Михайло Рева. Грошей за роботу не взяв. Орієнтовна вартість пам'ятника — 1 млн грн.

— Їздили зі скульптором до Львова й села Куликів, щоб відчути енергетику, в якій зростав тато. Михайло накупив книжок про українські дерев'яні церкви, архітектуру та їх символізм. Так у нього виникла ідея постаменту, — розповідає син актора Остап Ступка, 48 років.

На відкритті пам'ятника зібралися близькі та друзі Богдана Сильвестровича. Актриса Раїса Недашківська зачитала вірш Ліни Костенко "Умирають майстри". Монумент освятили.

Богдан Ступка помер у липні 2012-го від серцевого нападу, спровокованого раком кісток. Зіграв у понад 100 фільмах. Серед найвідоміших — "Тарас Бульба", "Водій для Віри", польсько-український серіал "Вогнем та мечем".

Зараз ви читаєте новину «Перевернуте дерево поставили на могилі Богдана Ступки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути