— Підсушені феном для волосся відбивні — це самий сік, пробуєм, — підморгує хлопець у червоному фартуху. На сітці-грилі перевертає шматки м'яса. В одній руці тримає маленький фен.
15 листопада під Музеєм зброї у центрі Львова відкрили перший в Україні ринок вуличної їжі. У великому критому приміщенні пригощають півсотні рестораторів і кулінарів.
— У Європі ринки вуличної їжі — звичне явище. Всі знають про барселонську Бокерію чи лондонський Боро Маркет. Це величезні криті мега-ресторани. Там можна купити від хот-дога до рідкісних національних страв будь-якої країни, — на вході зустрічає бізнес-консультант проекту Аврора Огородник.
При вході на стенді розставлені півметрові колби з різнокольоровою рідиною. З деяких пробірок пливе густа пара.
— Це алхімічні самогонні апарати, — продавець Геннадій у високому білому ковпаку наливає в пробірку жовтої рідини з парою. — Ми варимо гнотівку, канфіну, бензинівку, спробуйте.
Смак схожий на міцну настоянку з яблуками й корицею.
Навпроти алхімічної лабораторії у метровому казані розмішує дерев'яною лопаткою чорноморські мідії у вершковому соусі 35-річна Тетяна. Велику порцію продає за 60 грн, склянку дрібних креветок — за 25. Поїсти можна за столиками поряд.
Киянка Ольга Серебрянська, 32 роки, замовляє дві порції кольорових вареників.
— Взяла на пробу зелені вареники з картоплею і чорні — з лососем, — каже Ольга. — Треба й собі вдома спробувати додати в тісто подрібнений шпинат або буряковий сік.
Найдорожчий швидкий перекус пропонують на лотку столичного ресторану "Мушлі". Чорний бургер з екстрактом чорнила каракатиці та крабовим м'ясом продають за 69 грн. Три середземноморські мушлі з соусом — за 70.
На виході в екологічні паперові пакети пакує продукти львів'янка 53-річна Оксана Пилипишин.
— Думала, тут розваги тільки для туристів. А виявилося краще, як на базарі, — каже. — Купила фермерського молока на розлив. Хліба на пивних дріжджах за 7 гривень, домашнього сиру і випічку. Заплатила менше, ніж би на продуктовому ринку поряд.
Ринок вуличної їжі працюватиме щодня, окрім понеділка.
Коментарі