вівторок, 28 лютого 2017 07:50

"Мобілізації немає, але за рогом набирають людей на Донбас"

— Востаннє була в Алушті у листопаді 2016-го. Їздила до батьків. Їм по 80 років. Вони добре прийняли "русский мир", отримують пенсії великі, — розповідає 52-річна Наталія Зоц. Вісім років прожила в Криму. Мешкає в Києві, працює журналісткою.

Як живеться на півострові?

— Грошей на продукти вистачає. Але тільки тим, хто оформив пенсії в перші місяці. Там справді їх прирівняли до московських і велика сума вийшла. Пізніше отримували такі пенсії, як в Краснодарському краї — 8 тисяч рублів (майже 3,7 тис. грн. — ГПУ).

Мобільного зв'язку з Кримом немає. Там російські оператори й один тариф — хоч у Сибір дзвони, хоч у сусідню кімнату.

Чого бояться в Криму?

— Більше за бандерівців, які нібито їдуть у Крим потягами, бояться татар. Один хвалився: як тільки Майдан почався, стіну собі побудував від татар. І патрони купив по долару за штуку.

Знаю одного Сашу, який живе прекрасним життям військового пенсіонера. Коли це все почалося, він шість років отримував пенсію. Не бідний. Пішов у військ­комат. Каже: "Я офицер, хочу защищать "русский мир". Воєнком подивився на нього: "Товаришу полковник, ми не воюємо, мобілізації немає. Але якщо ви хочете, зайдіть за ріг, там добровольців на Донбас набирають". Зараз Саша говорить: "Я точно знаю, что наши страны не воюют, мне военком сказал".

Чим займаються ці так звані ополченці?

— Раз на тиждень Саша разом із казачками їде в Сімферополь. Там на площі стоїть пам'ятник імператриці Катерині. І до нього постійно приходять татари — обливають синьою й жовтою фарбою. Хто такі татари? Мирні люди, без зброї, які прийшли з цими банками фарби. А їх біля пам'ятника зустрічає загін озброєних казачків. А потім російські ЗМІ патякають про те, що в Україні громадянська війна.

У Криму найжорсткіші прихильники "русского мира" — це вихідці із західної України. Йду вулицею. А там стоїть мій сусід і навколо явні прихильники духовних скрепів із перегаром. Цього чоловіка ще дитиною із західної України на півострів вивезли. І говорить він російською зі страшним акцентом: "Я сам лично видел, як бендеравци стреляли в спины нашим салдатам". Та що він міг бачити? Народився в 1940-х роках, а усіх націоналістів енкаведешники перестріляли до 1953-го.

Зараз ви читаєте новину «"Мобілізації немає, але за рогом набирають людей на Донбас"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути