четвер, 15 вересня 2011 10:25

Меморіальні "Чорні дошки" в Калиновому гаю повикидали на смітник

Автор: фото: Андрій ЖИГАЙЛО
  Біля кожної ”Чорної дошки” на Дніпровському узвозі столиці висадили калину. 12 вересня 2011 року видно, що значної частини пам’ятних знаків немає, залишилися лише кущі
Біля кожної ”Чорної дошки” на Дніпровському узвозі столиці висадили калину. 12 вересня 2011 року видно, що значної частини пам’ятних знаків немає, залишилися лише кущі

Більшу частину "Чорних дошок" із назвами сіл, що постраждали від Голодомору 1932–1933 років, повикидали на смітник. Вони з'явилися в Калиновому гаю, що на Дніпровському узвозі столиці, у листопаді 2007-го за ініціативи тодішнього президента Віктора Ющенка. Встановлювати меморіальні таблички приїжджала майже вся верхівка влади. Сьогодні із близько 400 їх залишилося не більш як 40.

Неподалік гаю стоїть церква Святого Андрія, побудована до річниці хрещення Русі. Далі знаходиться дитячий майданчик. У понеділок близько 13.00 киянка Мар'яна Карнала, 35 років, прийшла сюди із 5-річним сином Вадимом. Прогулюються тут майже щодня. "Чорні дошки" починаються за 10 м звідси.

— Сын одно время доставал вопросом: что это такое? А как я должна объяснить маленькому ребенку? Им здесь не место. Есть Мемориал, пусть там и ставят.

Таблички у вигляді хреста заввишки півметра. Пофарбовані в чорний колір, на сонці не вигоріли. Білою фарбою написано "Чорна дошка" та назва села, області й кількість людей, які там загинули. Біля кожної посаджена калина. На кущах зав'язані вицвілі синьо-жовті стрічки.

— Тоді їх багато натикали. Попередня влада дивилася за тим усім, теперішня — хіба що траву косить навколо. І то, думаю, тільки через те, що тут часто депутати машинами їздять, — розповідає продавщиця свічок у храмі святого Андрія. Їй років 50, у зеленій хустинці, блузці та довгій чорній спідниці. Називатися відмовляється. — Частину люди самі повикидали, частину — уборщики. Он упало дерево, комунальники приїхали його пилять і всі хрести, що прогнили, із собою забирають. У нас тут даже сатаністи були, палили їх.

За 600 м від Калинового гаю розташований Меморіал Голодомору. Там кажуть, що експозиція з "Чорними дошками" їм не належить.

Нардеп-"бютівець" 42-річний Віктор Уколов написав на своїй сторінці у "фейсбуці", що поламані таблички на смітниках біля гаю бачили партійні активісти: "Влада зобов'язана влаштувати чергування міліції біля дощечок, які є згадкою про мільйони замучених сталінським режимом".

Комунальники, які доглядають за зеленими насадженнями Печерського району, кажуть: таблички ніхто не виривав. Збирають лише прогнилі і що самі поламалися. Говорять, що не скидають їх на смітник:

— Відвозимо їх на склад. Чекаємо власника, нехай забере.

Хто власник, не знають.

Під час Голодомору "Чорними дошками" позначали села, в яких люди виступали проти примусової колективізації та протиправних дій комуністичної влади. Їх присвоювали на рівні обласних центрів за поданням районних і сільських органів управління. Тоді на в'їзді до населеного пункту прибивали чорну дошку, забирали всі продукти, щоб люди помирали від голоду.

Зараз ви читаєте новину «Меморіальні "Чорні дошки" в Калиновому гаю повикидали на смітник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути