середа, 27 червня 2012 00:45

"Медичну картку ведуть не для пацієнта, а для прокуратури"

Автор: фото з сайта www.radioera.com.ua
  Віктор Сердюк: ”Єдиний реєстр передусім потрібно створювати для інсулінозалежних діабетиків, хворих на СНІД, гепатит С та гіпертоніків”
Віктор Сердюк: ”Єдиний реєстр передусім потрібно створювати для інсулінозалежних діабетиків, хворих на СНІД, гепатит С та гіпертоніків”

У всіх лікарнях планують запровадити електронний реєстр пацієнтів замість паперових медичних карток. Таку постанову №546 оприлюднив 21 червня Кабінет Міністрів. Його створять для обліку статистики захворювань і медикаментозного забезпечення лікарень. Таке нововведення убезпечить особисту інформацію, захистить права людей і дисциплінує лікарів. Так уважає президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Чому виникла необхідність міняти паперові медкартки на єдиний електронний реєстр?

— Немає жодної відповідальності лікаря перед пацієнтом. Після впровадження єдиного реєстру вона з'явиться. Студенту-медику на першому курсі завжди казали, що він веде медичну картку не для пацієнта, а для прокуратури. Тому в медиків такий жахливий почерк. Але зараз прокуратура настільки беззуба, що вже й для неї не пишуть. Лікар може повністю переписати картку, і так, що навіть найкращий суд скаже: "Сам дурак, що помер".

Чим відрізняється електронний реєстр від паперової медкартки?

— Це набагато захищеніша система. Зараз будь-хто може зайти в реєстратуру і подивитися на всі ті залежі. Електронний реєстр неможливо змінити чи дописати. Якщо хтось із лікарів це зробить, можна легко визначити, хто і коли.

Чи пам'ятаєте випадок, коли за допомогою медичної картки пацієнт зміг довести неправоту медиків?

— Жінці в Херсонському онкодиспансері відрізали груди, а там не було раку. В неї просто запалилися лімфовузли, бо її подряпав кіт. Відсутність хвороби виявили випадково. Лікарі попросили, щоб вона сама забрала післяопераційні результати аналізів у столичному Інституті раку. Ми зібрали всі необхідні документи і довели помилку медиків. А от у Львівській області такого не вдалося. Пацієнту під час операції на наднирковій залозі через ускладнення видалили нирку. Але цього не записали в медичну картку. Через два тижні йому подзвонили і сказали, що в нього вкрали нирку. Тому я раджу вести свою історію хвороби, робити ксерокопії висновків лікарів.

Чи зацікавлені медики у змінах?

— Вони хочуть цих змін, бо це спростить порядок ведення документації. Набирати завжди швидше, ніж писати від руки.

На якому етапі впровадження постанови Кабміну?

— Нововведення зараз лише обговорюють в уряді. Конкретних дій іще не було. Єдиний реєстр передусім потрібно створювати для інсулінозалежних діабетиків, хворих на СНІД, гепатит С та гіпертоніків.

Зараз ви читаєте новину «"Медичну картку ведуть не для пацієнта, а для прокуратури"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути