четвер, 08 вересня 2011 00:15

Макіївські терористи отримали 23 роки в'язниці на двох

Автор: фото: Тетяна Заровна
  Житель Макіївки — Дмитро Онуфрак (ліворуч) та Антон Волошин із Горлівки Донецької області не визнають своєї провини в організації вибухів у Макіївці 20 січня цього року. За рішенням суду, крім тюремного ув’язнення, вони мають відшкодувати 370 тисяч гривень
Житель Макіївки — Дмитро Онуфрак (ліворуч) та Антон Волошин із Горлівки Донецької області не визнають своєї провини в організації вибухів у Макіївці 20 січня цього року. За рішенням суду, крім тюремного ув’язнення, вони мають відшкодувати 370 тисяч гривень

5 вересня у місті Макіївка на Донеччині оголосили вирок 24-річному Дмитру Онуфраку та 23-річному Антону Волошину. Їх визнали винними у терактах 20 січня. Перший вибух стався близько 4.40 біля торговельного комплексу "Голден плаза" в центрі міста. Другий — за півгодини, біля входу до держпідприємства "Макіїввугілля". Повилітали шибки, були пошкоджені фасади двох будівель. Люди не постраждали.

— Обстоятельств смягчающих и отягчающих вину суд не усматривает, — голова колегії суддів Дмитро Єрьомін 5 год. зачитує вирок.

У залі засідань його слухають матері підсудних, п'ятеро працівників Служби безпеки, два міліціонери і 20 журналістів.

Безробітного Дмитра Онуфрака засуджують до 15 років в'язниці, як просив прокурор. Студента Антона Волошина — до восьми років колонії. Вони мають відшкодувати збитки — 370 тис. грн.

Матері плачуть. Волошин знімає окуляри, тре очі.

— Суд прошел по сценарию СБУ. Дальнейшее разбирательство покажет, что мы невиновны в терроризме, — говорить Онуфрак.

На Волошина надівають наручники. Він відвертається від камер.

— Тепер Антон пошкодує, що пішов на поводу в слідства — йому обіцяли за співпрацю три роки, — каже Ірина Онуфрак, мати Дмитра.

— Мій син послухав адвоката і зізнався. Він ніяких терактів не вчиняв, але його можуть "замочити" в камері за те, що я вам це говорю, — розказує Тетяна Волошина.

— Зробити бомбу може тільки людина, що розуміє, як це робити, — запевняє Олена Ярова, адвокат Онуфрака. Вона оскаржуватиме вирок. — У справі залишилася величезна кількість "білих плям".

У тероризмі чоловіків запідозрили після нападу на таксиста 2 лютого. Дмитро Онуфрак зізнався в розбої у день затримання, а в тероризмі — через дві доби. Антон Волошин сказав, що допомагав робити бомби.

Суд вважає, що ідею розбагатіти за допомогою терактів Онуфрак запозичив із фільму "Міцний горішок". Як зробити бомби, знайшов в інтернеті. Варив вибухівку на кухні в каструлі. Використовував селітру, сухе пальне, гідроперит і рідину для зняття лаку "Ноготок". Листа із вимогою викупу надрукував на своєму комп'ютері.

20 січня о 4.00 Онуфрак підпалив бікфордів шнур від недокурка. Потім пробіг 600 м до будівлі "Макіїввугілля" і завів годинниковий механізм, який виготовив із китайського будильника. До міськради приліпив конверта з листом. Вимагав від "известных в Макеевке людей" 4,2 млн євро. Писав, що не згоден із політикою влади, загрожував новими вибухами. 20 січня із Києва до Макіївки доставили всю суму в купюрах по 500 євро. Але по викуп ніхто не прийшов.

На першому судовому засіданні Онуфрак заявив, що в міліції його катували. Нібито погрожували зґвалтувати вагітну дружину, вбити матір, шприцом занести йому ВІЛ-інфекцію.

— Схему вибухового пристрою мені намалювали. Змусили кілька разів перемальовувати по пам'яті. За помилки били. Так, я напав на таксиста, але я — не терорист і не вбивця. У справі підкинуті докази та помилкові свідчення, — казав Дмитро Онуфрак.

За його словами, подільник Антон Волошин говорить неправду, бо наляканий. Насправді вони тільки приклеїли конверта, якого Дмитрові дав невідомий і заплатив за це 400 грн.

У розбійному нападі на таксиста Онуфрак зізнався та покаявся. На останньому засіданні суду встав на коліна перед водієм, у якого випустив чотири гумових кулі.

Таксист описав грабіжників як "ботаніків", які "вели в машині дитячі розмови".

— Стрелял Онуфрак, а Волошин был до такой степени напуган, что даже не рыпнулся в мою сторону. Мне авторитетные друзья сказали: "Тебя лохи чуть не завалили", — згадує потерпілий 43-річний Рафаїл Садердінов.

Як докази СБУ надало свідка, який розповів, що Онуфрак пропонував йому заробляти за допомогою тероризму. Сусіди по камері надали свідчення, що в слідчому ізоляторі Дмитро хвалився, ніби може зробити бомбу навіть з іржі та сірників.

 

Під час суду стався третій вибух

У Макіївці багато хто не вірить, що засуджені могли вчинити вибухи. Говорять, теракти пов'язані з діяльністю "Макіїввугілля".

За день до пригоди головне управління контрольно-ревізійної комісії звинуватило керівництво об'єднання в недостачі на 1,8 млрд грн. "Макіїввугілля" — підприємство №1 у місті. Має дев'ять прибуткових шахт, видобуває коксівне вугілля. За приватизацію об'єднання змагаються кілька українських олігархів.

18 червня о третій ранку стався вибух біля маєтку гендиректора "Макіїввугілля" — Станіслава Толчина. Будинок у центрі Донецька, неподалік обласної СБУ, під охороною. Хтось перекинув вибухівку через огорожу вілли. Пошкоджений фасад будинку, вилетіли шибки у трьох вікнах. Винуватців не найшли.

 

Зараз ви читаєте новину «Макіївські терористи отримали 23 роки в'язниці на двох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути