вівторок, 20 серпня 2013 05:15

Людей сповідали під стінами храму

18 серпня в Києві відкрили резиденцію Української греко-католицької церкви. На освячення Патріаршого собору зібралося майже 20 тис. паломників з усього світу. Храм Воскресіння Христового розташований на вул. Микільсько-Слобідській, поряд зі столичною станцією метро Лівобережна.

О 8.00 навколо Божого дому кілька сотень людей стоять у черзі до жовтих наметів для реєстрації. Без неї до храму не впускають. Зареєстрованих просять зробити благодійний внесок — 10 грн. За це дають маленький білий рюкзак — там 0,5 л води та молитовник. На вході картки перевіряють двоє охоронців.

Поряд припарковані дві "швидкі". Міліції майже не видно — лише на розі сусіднього будинку стоїть патрульна машина.

— Мы из Гомеля. Второй день ночуем в автобусах. Приехали вместе с главой католической церкви Беларуси. Дома себя чувствуем, как в 1945 году — чуть ли не в катакомбах службы проходят. А у вас тишина, все улыбаются, — виходить із двоповерхового ''Неоплану'' 32-річна Олена. — Зато жить у вас здесь дорого — цены бешеные. Зашли в кафе на Майдане, так сразу и вышли.

Більшість паломників у вишиванках. Стоять перед двома величезними екранами, деякі принесли розкладні стільці. Від сонця ховаються під парасолями, одягають саморобні капелюшки — уранці було 30°С.

О 8.15 волонтери просять людей розступитися — зробити прохід. Ним ідуть священики. Останнім в оточенні чотирьох семінаристів прямує глава УГКЦ Святослав Шевчук, 43 роки. Зупиняється, благословляє людей. Ті плещуть, махають руками.

— Шевчук поправився, таке лице кругле стало, видно, що не голодує, — штурхає подругу 45-річна Валентина Макарченко.

— Та то борода його таким робить, ще й поодягали на нього всі ризи, — усміхається та.

Площа заповнена людьми. До церкви пускають іноземні делегації.

30-річна Ярина Робертс із чоловіком до Києва добиралися майже добу з канадського Вінніпега. Летіли із двома пересадками у Франції та Німеччині.

— Ми у вишиванках отак і летіли. У французькому аеропорту люди нас фотографували, одна жінка просила продати їй сорочку, — говорить з англійським акцентом. Просить зняти її на фоні вівтаря, де правлять службу. — Що б там не говорили, а греко-католики завжди трималися купи. Моя бабця, як узнала, що ми збираємося сюди — чуть голодування не оголосила, бо її не брали. А як 95-річну тягти за тисячу кілометрів, боялися за її здоров'я.

Освячення храму розпочинає глава УГКЦ. Священики правлять літургію.

— Новий собор повинен стояти як нагадування про єдність, до якого нас закликає Господь, бо тільки в єдності і любові можна давати живе свідчення Євангелія, — каже Святослав Шевчук.

За годину відкривають вхід. У собор набивається до 2 тис. людей. Працюють кондиціонери, але все одно душно.

Уздовж церкви працює ярмарка. До яток підходять, роздивляються, але купують рідко. Сорочка з машинною вишивкою коштує 500 грн, дерев'яні хрестики — 25. Каву еспресо продають по 10 грн, капучіно — по 12.

— Могли і знижку зробити, — 40-річна Алла розглядає дерев'яні ікони на стелажі. — Такий світлий празник, а вони заробляють.

Під храмом сповідають 20 священиків. До них черги.

— Майже дві години на сонці, голова болить, але це приємний біль, адже помагаю людям. Навіть не рахував, скільки їх було, бо йшли нескінченним потоком. Сповідь — це, в першу чергу, покаяння. Немає різниці, де воно було — на вулиці чи в церкві, — пояснює отець Петро.

Посланець Папи Римського Едвард Томас Галисксон передає чашу та молитовник, яким користувався нині покійний Папа Іван Павло II, коли приїжджав до України 2001-го. Читає італійською послання Папи Римського Франциска, його помічник перекладає.

— Папа благословляє український народ та закликає до єдності, — каже нунцій. Віряни аплодують 5 хв.

2 бочки з водою по 1 тис. л у кожній встановили на території собору для паломників. Пластикові стаканчики закінчилися за 2 год.

30 молодих прочан склали присягу плекання дошлюбної чистоти після виступу Міс Україна-2013 Анни Заячківської з Івано-Франківська.

Є найвищим храмом столиці

Будувати храм Воскресіння Христового розпочали у вересні 2002-го. Він зведений на пожертви вірян. Собор займає 1,72 га. Заввишки 65 м — найвищий у столиці. Має п'ять куполів: чотири малих по периметру і великий у центрі. За площею — це друга культова споруда столиці після мечеті Аль-Рахма. Поряд духовна семінарія. Є вихід до Дніпра.

Зараз ви читаєте новину «Людей сповідали під стінами храму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути