середа, 18 квітня 2012 00:15

Ліна Костенко пише продовження "Записок українського самашедшого"

9 квітня у столичному комплексі "Мистецький Арсенал" публіцист 80-річний Іван Дзюба презентував книжку "Є поети для епох". До неї увійшли есеї про творчість Ліни Костенко та інтерв'ю з письменницею. Книжка з'явилася торік восени у видавництві "Либідь".

— Книжка унікальна тим, що мені вдалося взяти у письменниці інтерв'ю, — каже Іван Дзюба. — Не знаю, чи вдалося б умовити Ліну Василівну, якби не підключилася її донька Оксана Пахльовська. Вона довго вмовляла її на розмову зі мною. Зрештою ми зустрілися взимку минулого року. Це не була справа однієї зустрічі. Потім Оксана продовжила самостійно записувати на диктофон роздуми Ліни Василівни.

О 18.45 лунають оплески. Заходить Ліна Костенко з Оксаною Пахльовською. Сідає на сцені поруч із Дзюбою.

— Коли 20 років не з'являлася на публіку, казали: "Вона мовчить". Письменник мовчить, коли пише, — говорить 82-річна Ліна Костенко. — Два роки тому в Українському домі заявила, що повертаюся в літературу. Але в яку? Виявляється, повернулася в укрсучліт, якому я непотрібна і який мені непотрібний. За два роки такого тут надивилася — якісь скандали, гранти, олігархи. Раніше жила нормальним письменницьким життям — працювала, їздила у Чорнобильську зону відчуження. Після неї мені здалося, що потрапила у зону етичної небезпеки. Кожен може обнести брудом. За цей час неодноразово хотіла знову зникнути. Зате встигла набратися досвіду. Мої "Записки українського самашедшого" не закінчуються 2004-м. Є продовження книжки. З іншим головним героєм.

Серед слухачів переважно люди похилого віку. В останньому ряду жінка вся у коричневому закинула голову і спить. Із запізненням на зустріч приходить чемпіон світу з боксу Віталій Кличко, 40 років.

— Віталію, ваш прихід для мене несподіванка, бо я вас не запрошувала, — підводиться Ліна Василівна. — Це великий боксер, якого я бачила як людину. На Майдані Віталій поруч з Пономарьовим співав "Ще не вмерла Україна". Потім йому подарували гетьманську булаву. У "Записках" я про це написала: "А що — буде хороший гетьман". По-сучасному кажучи, президент. "Принаймні, — додала я, — він послав би їх усіх у нокаут".

Кличко регоче. Спеціально з Тернополя на зустріч приїхала вчителька української мови та літератури Галина Снітовська, 49 років.

— Завтра з поїзда зразу на роботу до школи. Везу учням книжечки. Вони — фанати Ліни Костенко. Думають, що письменниця на п'ять років від них старша. Бо пише і думає, як вони.

У книжці Ліна Костенко розповідає про своє дитинство. Розмірковує над значенням "шестидесятництва" та про внутрішню свободу.

Зараз ви читаєте новину «Ліна Костенко пише продовження "Записок українського самашедшого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути