вівторок, 24 січня 2012 06:00

Книгу відгуків у музеї Шевченка сховали від відвідувачів

З Шевченківського національного заповідника у місті Канів на Черкащині зникла книга відгуків. Її сховали, бо була переповнена негативними записами про нещодавно зроблену реконструкцію, кажуть у музеї.

— Книга відгуків у нас ведеться з 1897 року, — розповідає один із працівників музею. Не називається. — Перший запис зробив композитор Микола Лисенко. За весь час існування музею відвідувачі списали 114 книг. І лише остання так і не була дописана до кінця.

Кажуть, книгу відгуків наказала заховати архітектор Лариса Скорик, автор реконструкції.

— Якось я приїхала подивитися на музей після відновлення, — розповідає 62-річна Любов Голота, головний редактор газети "Голос просвіти". — Попросила книгу відгуків. Там було повно записів про те, що з музею зник його український дух. Відкрила й почала зачитувати на диктофон найрадикальніші з них. На мене звернула увагу одна з працівниць. Гукнула Ларису Скорик, що якраз приїхала до Канева. Вона підійшла до мене і буквально видерла книгу. Потім скомандувала працівникам: "Сховайте й нікому не показуйте".

Відтоді книга з музею зникла.

— Залишилася ще одна в іншому місці — Тарасовій світлиці. Але вона лежить за ширмою, і відвідувачі про її існування просто не знають, — говорять працівники.

Директор Шевченківського заповідника 52-річний Василь Коломієць спілкуватися на цю тему не хоче:

— Спитайте про місце перебування книги у тих, хто про це повідомив.

Відновлювати музей Шевченка почали 2003 року. В березні 2010-го його відвідав президент Віктор Янукович. Був незадоволений, як іде реконструкція. Пообіцяв відкрити установу за півроку. Першу реконструйовану чергу завершили того ж року до Дня Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Книгу відгуків у музеї Шевченка сховали від відвідувачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути