вівторок, 29 грудня 2015 00:35

Кіровоград перейменують на Інгульськ

Перейменування Кіровограда на Інгульськ підтримав комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Пропонували назви Златопіль, Ексампей, Єлисаветград, Кропивницький, Козацький, Благомір. Затвердити зміну народні депутати мають до 21 лютого.

Місцева влада не змогла визначитися з назвою. Наприкінці жовтня направили на розгляд у парламент можливі варіанти. Їх обрали раніше на громадських слуханнях.

— Інгульськ — від назви річки Інгул, на якій стоїть місто, — каже громадський активіст 27-річний Олексій Сотников із Кіровограда. — У нас був псевдореферендум, на якому вибрали Єлисаветград. Але назва відверто не українська.

У рішенні комітету йдеться також про перейменування ще трьох міст, 104 сіл, селищ і районів. 18 з них були з іменем Ілліча або Леніна.

— Артемівськ Донецької області пропонується перейменувати на Бахмут, Дзержинськ Донецької області — на Торецьк, Іллічівськ Одеської області — на Чорноморськ, — розповідає Володимир В'ятрович, 38 років, голова Інституту національної пам'яті. — Зараз у комітеті більше немає пропозицій про переймену­вання.

Усього планують змінити назви 941 населеного пункту. Серед них — 32 міста.

Зараз ви читаєте новину «Кіровоград перейменують на Інгульськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути