пʼятниця, 26 серпня 2016 06:10

Іловайськ в історії буде нарівні з Крутами
2

Василь Яблонський — один із авторів книги ”Донбас і Крим: Ціна повернення”
Фото: ФОТО: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
Вихід українських бійців з оточення під Іловайськом став переломним моментом війни на Донбасі. Російські військові обіцяли дати їм ”зелений коридор”, а натомість розстрілювали впритул

— Про Іловайський котел писатимуть у шкільних підручниках, — каже заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, історик 48-річний Василь Яблонський.

"Майже всі в один момент зрозуміли: росіяни — ніякі не брати".

— Ця сторінка в нашій історії буде знаковою — нарівні з Крутами (бій під Крутами відбувся 16 січня 1918 року біля однойменної залізничної станції за 130 км від Києва. Тривав 5 год. Чотирьом тисячам російських червоногвардійців протистояли 400 київських курсантів і добровольців "Вільного козацтва". — ГПУ). Велика кількість жертв завжди сильно впливає на суспільство. Кожна країна мусить мати міфологію — давню й сучасну. На ній будується державність.

Як Іловайськ змінив перебіг війни?

— До оточення наші бі­йці розділили окуповану територію навпіл. Бойовиків дотискали. Вторгнення регулярної російської армії було потрясінням. Багато хто в паніці почав тікати.

Назвав би це шоковою хірургією. Наше командування зрозуміло: Нацгвардією і добровольцями, посиленими армією, війну не виграєш. Треба готуватися серйозно — підтягувати техніку, вчити солдатів. Адже маємо справу з професійними російськими військовими.

Як українці сприйняли поразку під Іловайськом?

— Частина поставилася з розумінням, бо ми тільки почали створювати армію. А чимало хто після Іловайська не сприймає ні державне керівництво, ні військове. На жаль, ніхто не застрахований від неправильних рішень. А наш генералітет, як і суспільство, був неготовий до війни.

Як той котел змінив суспільство?

— Всі усвідомили, що Росія — ворог. Раніше про це говорили тільки у вузьких колах. Після Іловайська майже всі в один момент чітко зрозуміли: росіяни — ніякі не брати. Війна триває справжня — кривава, безжалісна.

Іловайськ став відром крижаної води в спеку. Владі й військовому командуванню було важко зізнатися в тому, що сталося. Але тепер він — серед подій, що допомогли нам усвідомити себе українцями.

Наша армія перестала бути беззубою. Відбиває блокпости, займає сіру зону, повертає висоти і стратегічні позиції.

Як розповідати про Іловайський котел школярам?

— Головне — не зловживати. Ми й так занадто часто подаємо нашу історію як суцільну ни­зку поразок. Це розвиває почуття меншовартості. Маємо акцентувати на позитивних подіях, перемогах.

Зараз ви читаєте новину «Іловайськ в історії буде нарівні з Крутами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути