На 30–90 коп. підвищило ціни на соціальні сорти хліба підприємство "Київхліб" із 18 серпня.
— Подорожчало все, що ми отримуємо від заводу, крім кількох сортів: "Малятко", "Студентські булки", хліб "Заварний", — каже продавщиця в кіоску біля метро Лук'янівська. Імені не називає. — Зараз звичайний батон коштує 5,10, нарізний — 5,69, хліб "Білоруський" — 7,50, "Пшеничний" — 4,95 гривні.
— Что на сколько подорожало, нет смысла говорить. Скажем, к примеру, что было 4,20, то стало 4,80. Потом какие-то бабушки увидят в ларьке этот хлеб по 4,90 и будут звонить, спрашивать — почему так. Им же не объяснишь, что есть отпускная цена и розничная, — коментують у Київхлібі. — У нас шквала звонков нет. Тема подорожания хлеба на фоне общей ситуации в стране сейчас не актуальна.
Ціни на хліб у столиці зростають через коливання курсу долара, пояснює економіст 48-річний Всеволод Степанюк:
— Збільшуються транспортні затрати, бо дорожчає бензин, інші матеріали. На ситуацію впливають також олігархи. Багато з них мають свої пекарні, витіснили з Києва всі державні. Люди майже не знають, що таке свіжий хліб, якому година-дві. Його доводиться привозити з-за міста.
— Проблеми з газом, пальним, бензином впливають на товари та їхнє ціноутворення, — каже директор Інституту міста Олександр Сергієнко, 63 роки. — Можливо, в подальшому доведеться також робити якісь маніпуляції щодо зменшення ваги буханців. Це прийом для економії іноді застосовують виробники різних продуктів. Наприклад, у літрову упаковку кефіру чи молока наливають 900 мілілітрів. Може, й зазначать це. Але споживачі, які психологічно звикли, купують як літр і не звертають уваги. Те саме може бути і з хлібом.
Коментарі