четвер, 15 грудня 2011 00:30

Єврейське поховання знайшли біля сміттєзвалища

Кістки розстріляних під час Другої світової війни євреїв знайшли в полі за селом Коцюбинці Гусятинського району Тернопільщини.

— Сільська рада рішила впорядкувати стихійне сміттєзвалище. Воно за три кілометри від села. Тут уже давно ділянка виділена. Років три-чотири люди сміття скидають де попало. Вже аж забагато того всього було, — розповідає сільський голова Іван Воробець, 40 років. — Там пустир давно. У 1970-х ше хутір був на 19 номерів. А перед тим — польський фільварок. У ньому німецьку канцелярію і стайні зробили в війну. Ми чули від старожилів, шо колись сюди євреїв з усіх навколишніх сіл гнали. Спочатку ніби тримали їх у стайні, а потім — розстріляли. Одні кажуть, їх було 75, другі — 300, а треті — шо 2 тисячі. Точно ніхто не знає.

Давнє поховання намагалися знайти 1992 року. З Ізраїлю приїжджав єврей, що вижив після тих подій. Він найняв екскаватор. Довго копали, та віднайти поховання не вдалося. Поставив там кам'яну плиту на честь загиблих батьків.

— На полі лишилися зарослі і старі фундаменти. Наш трактор тільки копнув на глибину 40 сантиметрів — зразу кістки у землі появилися. Насип розійшовся ше десь на півметра вшир. Шофер не звернув уваги. А потім один робітник, що землю помагав носити, каже, то на людські кістки похоже — як руки, ноги. Зразу перестали копати, — продовжує Іван Воробець. — Тоді і згадали про єврейське поховання. Плита десь метрів за 60 відти. Всіх одно дивує: стільки років там люди жили, землю не раз орали, — і ніц не бачили. Видно, мали-таки знайти ті кістки. Ми їх загорнули назад, щоб ні люди, ні собаки часом не розтягнули. Повідомили в адміністрацію — то вже і міліції, і СБУ пояснення давав. А то місце лєнтою обгородили.

У районі створили спеціальну комісію, яка вивчатиме цей випадок.

Зараз ви читаєте новину «Єврейське поховання знайшли біля сміттєзвалища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути