вівторок, 17 січня 2017 00:55

Долар за тиждень подорожчав на гривню

У понеділок долар у столичних обмінниках купували по 28,56 грн, продавали — по 28,70. Національний банк цього дня встановив офіційний курс — 27,66 грн. За тиждень американська валюта подорожчала на 1 грн.

— За день заробляю від 10 до 40 тисяч гривень, — розповідає валютник Володимир із Він­ниці. Прізвище просить не вказувати. У цьому бізнесі працює понад 15 років. — До міняйлів зараз ідуть усі — бізнесмени, депутати, звичайні люди. Суми від 10 тисяч доларів замовляють заздалегідь. Щодня продаємо від 5 до 14 тисяч валюти. Замовники є з Києва, Дніпра, Львова. За потреби, їдемо до покупця.

Валюту купую через знайомих у банках. Минулої п'ятниці готівки бракувало. Хоча Нацбанк і продав на міжбанку 55 мільйонів доларів. А попит був на 82 мільйони. Кажуть, долар і далі дорожчатиме. Банкіри між собою обговорюють курс 31 гривня за долар.

— Це чергове розгойдування курсу. Таке було торік і позаторік, — говорить президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, 46 років. — Нац­банк не має достатньо доларів. Бо експортери не завозять валюту на початку місяця, року. До кінця січня ситуація заспокоїться.

Нацбанку слід більше уваги приділяти регулюванню курсу. Не дистанціюватися від нього. Не заявляти, що регулятор не впливатиме на курс. Бо невизначеність провокує паніку. НБУ занадто різко перейшов від фіксованого до гнучкого курсу. Оголосив, що контролюватиме не курс гривні, а інфляцію. Тому, мовляв, може продавати валюту, а може — й ні. Ринок поки що не здатен сам себе стабілізувати.

— Українці скуповують валюту, щоб зберегти заощадження. А готівки бракує. Нацбанк своїми аукціонами не може задовольнити попит на валюту. Адже Україна не друкує долари. Для цього потрібен черговий транш Міжнародного валютного фонду, — каже фінансовий експерт 37-річний Олексій Лупоносов:

— Людям треба запропонувати альтернативу доларам. Банкам вони не довіряють. Бо немає впевненості, що можна буде забрати депозит. Щоб відновити довіру, потрібно збільшити гарантовану суму компенсації. І прописати в законі термін, за який мають повернути гроші. Наприклад, не більше двох тижнів.

Нацбанк також повинен повернути довіру до свого керівника. Коли це є, то лише заява голови Нацбанку, що все буде гаразд, заспокоює ринок. Зараз усе відбувається навпаки.

Зараз ви читаєте новину «Долар за тиждень подорожчав на гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути