Ексклюзиви
пʼятниця, 01 липня 2016 07:55

Доктора Пі випустили з в'язниці

Автор: УНІАН
  Андрій Слюсарчук видавав себе за нейрохірурга, оперував пацієнтів. Суд довів п’ять випадків незаконної лікарської діяльності і спричинення двох смертей із необережності
Андрій Слюсарчук видавав себе за нейрохірурга, оперував пацієнтів. Суд довів п’ять випадків незаконної лікарської діяльності і спричинення двох смертей із необережності

Володимирецький райсуд Рівненської області 24 червня звільнив з-під варти 45-річного Андрія Слюсарчука — Доктора Пі (він запам'ятав 30 млн цифр після коми у числі Пі — 3,14... — ГПУ). За зразкову поведінку вийшов раніше терміну. 14 місяців до його завершення перебуватиме вдома.

Зі львівського ізолятора Слюсарчука забрав зелений "Деу Ланос".

За кілька днів він почав виставляти в соц­мережах фотографії, на яких гуляє столичним Хрещатиком.

— Андрій приїхав до Києва, бо має тут багато друзів. Може пожити в них. Він чекає на розгляд своєї справи в Апеляційному суді, — розповідає Віктор Кушнір, товариш Слюсарчука. — Вихідними Андрій гуляв містом, їв солодощі. Скучив за ними у в'язниці. Уже будує плани на майбутнє.

До 2011 року Андрія Слюсарчука знали як нейрохірурга. Також він встановив низку рекордів із запам'ятовування великих чисел, послідовностей геометричних фігур. Оперував людей, читав лекції з нейрохірургії. Працював професором Львівського державного інституту новітніх технологій і управління ім. Чорновола, на кафедрі нейрохірургії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика, кафедрі Інформаційні системи і мережі "Львівської політехніки".

Насправді Слюсарчук навчався у ПТУ №17 райцентру Козятин на Вінниччині за спеціальністю штукатур, плиточник-лицювальник. В училищі №62 міста Червоноград Львівської області отримав фах шевця. Решту дипломів підробив. Використовував гіпноз.

У шахрайстві Слюсарчука запідозрили 2011-го. 14 листопада затримали. 14 лютого позаторік оголосили вирок — вісім років в'язниці за п'ять випадків незаконної лікарської діяльності, два вбивства з необережності й шахрайство.

У місцях позбавлення волі Доктор Пі провів 1685 днів — чотири роки і сім місяців. За "Законом Савченко" день у слідчому ізоляторі рахується як два у в'язниці. Тому вважають, що Слюсарчук "відбув" 6 років і 10 місяців. Ще 14 місяців відбуватиме в умовно-достроковому звільненні.

— Ніхто не стверджує, що справа Слюсарчука замовна, — каже його адвокат Ярослав Зейкан, 74 роки. — Але можна з'ясувати, кому вона вигідна. В першу чергу, спецслужбам Росії. Слюсарчук працював завкафедрою нейрохірургії, має державну премію за свої розробки, був радником відомих посадовців, вів власну передачу. Росії було вигідно дискредитувати таку людину — щоб українці розчарувалися у керівництві країни, медицині і правосудді.

— Слюсарчук утече за кордон, — переконаний 38-річний Андрій Петришин, адвокат потерпілих. — Під час слідства він відмовлявся віддавати свої паспорти. Як він виїхав до Києва? Суддя чітко зазначила, що має перебувати на місці постійного проживання — у Львові. Суддю, яка його відпустила, варто покарати. При зміні заходу утримання мала попередити потерпілих і прокурора. Однак зігнорувала це. Мої клієнти оніміли, коли почули про звільнення Слюсарчука. Бояться, що він погрожуватиме їм, тиснутиме. Це — страшний чоловік. За ним стоять непрості люди.

"Батько купив мазь за сім тисяч доларів"

Андрій Слюсарчук прооперував 11 пацієнтів, зокрема двох дітей.

2006-го після операції помер 38-річний Ігор Тиховецький із села Смільне Бродівського району на Львівщині.

У червні 2008-го в Чортківській райлікарні на Тернопільщині не стало 11-річної Світлани Вiцентович. За два місяці — 51-річного Олександра Лозового з райцентру Славута на Хмельниччині.

У серпні 2008-го після операції пішов із життя 44-рiчний Василь Кринiцький із села Горішня Вигнанка Чортківського району на Тернопільщині. Такий же результат був із 33-рiчним Сергiєм Шаварським з Хмельницького.

У січні 2010-го після чотирьох операцій Слюсарчука не стало 3-рiчного Данила Прокопчука — сина священика із села Великі Млинівці Кременецького району Тернопільської області.

Суд довів причетність Слюсарчука лише до загибелі Лозового та Прокопчука.

— У батька була пухлина мозку, — згадує 33-річний Олександр Лозовий. — Коли почув про диво-лікаря, повірив. Та й Слюсарчук запевняв — усе буде добре. Батько купив у нього мазь за 7 тисяч доларів, що мала зупинити поширення метастазів. Його поклали на операцію. Після цього впав у кому й помер. Суд призначив виплатити мені 70 тисяч гривень, але я жодної копійки не отримав.

Зараз ви читаєте новину «Доктора Пі випустили з в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути