вівторок, 01 грудня 2015 07:05

"Дівчинка пішла до сусідки. Та її з'їла"

Автор: ФОТО: Ярослав Тимчишин
  Карта України, яку виклали львів’яни на знак пам’яті про Голодомор 1932–1933 років перед пам’ятником Тарасові Шевченку в центрі міста
Карта України, яку виклали львів’яни на знак пам’яті про Голодомор 1932–1933 років перед пам’ятником Тарасові Шевченку в центрі міста

Львів'яни вшанували пам'ять загиблих під час Голодомору 1932–1933 років мовчазною ходою від пам'ятника Степанові Бандері до пам'ятника Тарасу Шевченку. Акцію організував рух ­"Автономний опір". Зібралися близько 200 осіб. За порядком стежили 30 правоохоронців.

— Основною ідеєю цьогорічного вшанування є люди правди, — говорить організатор ходи Анна Іванців, 28 років. — Ми вшановуємо пам'ять Миколи Лемика, який, протестуючи проти геноциду щодо українського народу, застрелив радянського консула у Львові. Українська нація — незламна, вона зможе все пережити й побороти.

— Нещодавно дізнався, що мій покійний дід Мирон Прийма у 1930-х уклав книжку про Голодомор, — розповідає Ігор Карпа, 63 роки. — Сестра шукала її по архівах — не знайшла. Львів тоді перебував у складі Польщі. Дід збирав продукти, відправляв їх у Радянську Україну. 1939-го місто зайняли червоні війська. Дід ішов на ринок по яблука для дітей, як його схопили, арештували. Відпустили тільки в 1960-х. Він купив яблук і прийшов додому. В молодості я чув про Голодомор, але не вірив — пропаганда робила своє. Тепер намагаюся усе це надолужити.

— Я довго допомагав бабці, яка не мала нікого з рідні, — каже Микола Бублик, 25 років. Він прислуговує у греко-католицькому храмі Святого Дем'яна. — У неї була одна дочка. У 1932 році та пішла до сусідки. Жінка запереживала: довго нема. Зайшла до сусідки, а в тої з казана виглядають людські кості. Вона її доньку з'їла. Бабця сусідку простила. Але не могла пробачити тих, хто то спровокував.

Кілька десятків представників "Правого сектора" зібралися біля консульства Росії у Львові. Прикріпили до брами плакат із написом "Голодомор 1932–1933. Пам'ятаємо. Помстимося". На стіни огорожі розвісили фото жертв Голодомору.

— Провели акцію саме тут, бо і сьогодні Росія продовжує свою політику агресії, воює з нами, — каже співорганізатор Володимир Лазор.

Зараз ви читаєте новину «"Дівчинка пішла до сусідки. Та її з'їла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути