вівторок, 31 січня 2012 09:34

Через різке похолодання в десяти областях призупинили навчання у школах

24 градуси морозу було на вихідних у центрі та на півночі України.

— Найхолодніше на заході — на Львівщині й Прикарпатті фіксували мінус 27, — каже Людмила Савченко, начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру.

Сильні морози по всій країні очікуються 1-3 лютого. Вдень -23...-28°С, вночі -30...-33°С. На півдні та сході трохи тепліше, але падатиме сніг. 4-5 лютого мороз послабшає. Стовпчики термометрів піднімуться на 5 градусів.

36-річний Володимир Михайлов із села Селище Тиврівського району в неділю, 29 січня, розпалив грубу, якою не користувався п'ять років.

— У неділю зранку в дєцкій комнаті було 14 градусів тепла. У нас стоїть ще стара совєцька система, чугунні батареї. Доки тепло надворі, хата прогрівається нормально, а як похолодало автоматика срабатує і він через кожні 5 минут виключається.

Михайлові живуть у будинку на околиці села. Купили його п'ять років тому. Цегляний дім на три кімнати, всередині стіни зроблені з глиняних блоків. Його звели в 1970-х.

— На максимум котьол поставили, прогріли до 16 градусів, а далі хоть головою об стіну, не гріє і всьо, — розповідає. — Для дитини така температура це жах: ні перевдягти малого, ні покупати.

У Володимира Михайлова місяць тому народився первісток. До його появи в усіх кімнатах зробили ремонт, поклеїли шпалери. Зокрема і на стару грубу, що може обігрівати дві кімнати.

— Думали, що грубу топить не будемо. Коли самі були, не переживали через холод — випив чаю, заліз під одіяло. А то ж мала дитина.

Володимир розпалив грубу. У кімнаті стало тепліше через 2,5 год.

— Ми сиділи ввечері перед тєлєвізором, я ще казала чоловіку, щось тріщить, а він — то дрова в грубі, — каже дружина 30-річна Оксана Михайлова. — Хата нагрілася, дитину розділи, покупали і положили спати.

— Уночі проснулися від того, що дихати нічим. Відкриваю очі й не можу поняти, де я, таке враження, як у гробу лежу. Потім жінка почала вставати з ліжка, каже це обої попадали, склалися коробкою в центрі комнати. Стали їх розгрібати, ледь вилізли з-під них, — пригадує Володимир. — Тієї ночі йому приснилася покійна теща.

— Стоїть посеред річки в білому платті. Каже, "Вовка, вставай, тобі нема чим дихати, треба сина спасати". І так реально говорить, в очі заглядає, а потім вилила на мене відро води, від того я й проснувся. Кроватка синова була тоже накрита обоїною.

— Батьки в Тиврівському районі почали сарай зі свиньми опалювати, — говорить вінничанин 28-річний Віктор Білоус. — Свиноматка опоросилась, то бояться, що поросята померзнуть.

Я їм завіз торік радіатор масляний, щоб включали зранку, доки розпалять грубу. То вони його до свиней ставлять. Бо мама плаче, жалко їй поросят. Вже хотіла їх у хату забирати, 12 штук.

У понеділок в місті Миргород на Полтавщині з місцевої гімназії евакуювали 500 учнів. О 13.10 в коридорах та класах повно диму. Кілька вчителів швидко йдуть в учительську на другому поверсі. Носи й роти прикривають светрами, носовичками. Вікна відчинені.

— У п'ятницю не було води в мережі. Ми перекрили водопостачання на вихідні. А труби в підвалі замерзли, — пояснює директор гімназії Олександр Аршинніков. — Ми там запалили невелике вогнище, щоб нагріти приміщення. А будівля стара, багато щілин — дим потягло по поверхах.

Учнів розпустили по домівках до вівторка.

У понеділок через різке похолодання в десяти областях призупинили навчання у школах.

Зараз ви читаєте новину «Через різке похолодання в десяти областях призупинили навчання у школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути