вівторок, 20 вересня 2016 05:05

"Бойовики ходять у школи до старшокласниць"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW. lug-info.com
  Представник міліції ЛНР 1 вересня 2016 року провів урок мужності для учнів молодших класів луганської школи №55. Розповідав, як зупинити ”новітніх фашистів”
Представник міліції ЛНР 1 вересня 2016 року провів урок мужності для учнів молодших класів луганської школи №55. Розповідав, як зупинити ”новітніх фашистів”

— Мне страшно отправлять детей в школу. В Киевском районе на территории учебных заведений ходят бойцы с оружием. В прошлом году, пока мужчины пили, старшеклассники забрали винтовку и разгуливали по помещению. Ужаса наделали большого, — згадує донеччанка 33-річна Ірина Лазука. — Бойовики приходять на територію школи — випивають, матюкаються. Потім діти те все повторюють дома. Сусідка розповідала, як син просив грошей на гульки. Не дала, тоді малий притиснув її до стіни і накрив триповерховим матом. Запитала, де бачив таке. Той і зізнався, що у військових. Там страшний безпрєдєл. Вояки приходять і до старшокласниць. Найнебезпечніший — Київський район. Там їхній штаб, чимале скупчення людей.

Цього року директори шкіл збільшили суми вступних і благодійних внесків. Гроші витрачають на ремонт у класах, заміну вікон і нові підручники.

— Для першокласників вступний внесок становив близько 500 гривень, у середні й старші класи — 300, — додає Ірина Лазука. — Школи в страшному стані. В багатьох буквально падає стеля. Парти старі, стільців бракує. Побиті обстрілами будівлі почали використовувати, але не скрізь є хоча б дах. Зросла кількість приватних шкіл.

На окупованих територіях Луганської й Донецької областей запрацює півтисячі шкіл. Дітей побільшало.

— Люди потинялися й повертаються. Якщо раніше вибирали школу, де найкраще навчають, то тепер — де безпечніше. Головні критерії — охорона, закрита територія. Привабливі приватні школи "Альтаїр", "Современник". Вартість навчання там висока. Вступний внесок у "Современнику" — 200 доларів (5200 грн. — ГПУ). Щомісяця треба платити за навчання й харчування. Але охорона серйозна. Територію патрулюють озброєні чоловіки. За два роки війни там навіть паркан надбудували. Зайти без дозволу директора неможливо. Діти мають перепустки. Навчання дуже своєрідне, як і скрізь, але книжки видали. Українська мова — раз на два тижні, англійська — раз на тиждень. Вивчають російську й історію ДНР, трохи математики й фізики.

В Ірини двоє дітей. Старший Артем навчається у восьмому класі. Менший Юрій — першокласник. Виховує синів сама. Працює в салоні краси перукарем.

— Порівняно з минулим роком, перший дзвоник пройшов спокійно. Люди перестали морочитися шкільною формою, модними ранцями й крутими телефонами. Добре, якщо він просто працює. Шкільну форму відмінили, дозволяють приходити в чому є. Торік у соцмережах мінялися книжками, канцтоварами. Зараз все видали в школі.

Дітям заборонили розмовляти українською, навіть із батьками по телефону.

— Сейчас очень опасно разговаривать на украинском, — каже луганчанка Ольга. Виховує сина-шестикласника. — Вчителька про це попередила на зборах. У нас був україномовний клас. Тепер діти цькують одне одного за мову. Якщо хтось раптом забуде і скаже щось українською, обзивають нацистом, можуть ударити. Або про це кажуть старшокласникам і ті влаштовують розбірки. Якось під час уроків синові подзвонила тітка з Вінниці. Відповів українською. Мене того ж дня викликали до директора й попередили про порушення дисципліни. Найгірше, коли бойовики на вулиці почують "укроп­ську" мову. Батьків можуть покарати штрафом чи виправними роботами. Змушують мити лікарні чи громадські туалети.

Харчування оплачують батьки

На окупованих територіях відмінили безкоштовне харчування для молодших школярів. За обіди платять батьки.

— Обед в среднем стоит 10 гривен. Это каша, кусочек колбаски, хлеб и чай. Ребенок не на­едается, часто не кушает вообще, так как ему невкусно, — пише на донецькому форумі Юлія, мати 7-річного Владислава. — Торік ходили в їдальню всім класом, тепер — за бажанням.

Дітям наймають броньоване таксі

— У нас есть спецслужба такси. Детей могут забрать на бронированной машине с вооруженным водителем, — каже диспетчер Людмила. — Досить популярна послуга. Одна поїздка обходиться батькам у 700 рублів (близько 200 грн. — ГПУ), але їздимо в будь-який кінець міста. За день отримуємо до п'яти викликів. Іноді батьки скидаються й однією машиною розвозять п'ятьох учнів.

Зараз ви читаєте новину «"Бойовики ходять у школи до старшокласниць"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути