вівторок, 30 квітня 2013 05:45

"Якщо скасувати медичну реформу — втратимо менше"

Автор: фото з сайта www.24tv.ua
  Наталія Воробйова: 
”Зараз диспетчер вирішує, чи приїжджати медикам до хворого, чи ні. І в половині випадків відмовляє, бо так пише інструкція”
Наталія Воробйова: ”Зараз диспетчер вирішує, чи приїжджати медикам до хворого, чи ні. І в половині випадків відмовляє, бо так пише інструкція”

Закон "Про екстрену медичну допомогу" хочуть скасувати. Нардеп від УДАРу Тарас Кутовий зареєстрував у парламенті відповідний законопроект. Документ передбачає призупинити процес реформування медичної галузі й не допустити необґрунтованої та безсистемної ліквідації й реорганізації закладів охорони здоров'я.

— Цей закон, який набув чинності з 1 січня цього року, справді потрібно призупинити і відправити на доопрацювання. Він непоганий, але неактуальний, — вважає 35-річна Наталія Воробйова, фахівець із медичного права.

Чому виникла необхідність скасовувати нещодавно ухвалений закон?

— Пілотні області страждають через нього. Швидка допомога поділяється на екстрену та медицину катастроф. Остання підпорядковується службі надзвичайних ситуацій, перша — залишається на фінансуванні місцевих бюджетів. Але в них на цю ланку кошти не передбачені. Якщо нещасний випадок стався не на вулиці, а вдома, до людини має приїхати сімейний лікар. А їх поки що бракує. Зараз диспетчер вирішує, чи приїжджати медикам до хворого, чи ні. І в половині випадків відмовляє, бо так пише інструкція. Меншає машин "швидкої". У столиці вже запланували зі 170 карет залишити 50. А що вже говорити про периферію? У "швидкій" лікаря замінили на фельдшера. Тому хворих за викликом везуть до лікарні. А там свої установки. Пацієнта триматимуть п'ять днів до повного обстеження. Хоча "швидка" всього лише мала зняти больовий синдром ін'єкцією.

Чому наслідки медичної реформи такі?

— У нас малюють теоретичну модель, не звертаючи уваги на недоліки. Така система працює в США. Але там єдиний номер 911, який у будь-якому разі терміново направляє відповідну службу до пацієнта.

Що буде, якщо закон скасують?

— Усе стане так, як було до реформи. "Швидкі" виїжджатимуть на всі виклики. Повернуться ліквідовані спеціалізовані бригади. Навіть треба буде додати кардіологічних, психіатричних бригад. Потрібно прописати зворотні дії для державних органів. Бо трансформації відбулися.

У яку суму державі обійдуться такі зміни?

— За повернення до старого ладу треба буде сплатити десяток мільйонів гривень. Це не так вже й багато порівняно з утратами, які на нас чекають, якщо цього не відбудеться. Бо ще не всю базу вдалося знищити.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо скасувати медичну реформу — втратимо менше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути