вівторок, 09 грудня 2008 17:01

22 грудня запрацює перший агрегат Дністровської ГАЕС

Енергетики Буковини наповнили водою котлован першої черги Дністровської гідроакумулювальної електростанції.

До містечка Новодністровськ у четвер приїхала прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Спостерігала із верхнього майданчика, як робітники демонтували дамбу, що відділяла річку Дністер від електростанції.

— Ви прекрасно розумієте, який козир у наших руках. Ми зможемо економити газ, від якого ми так залежні від однієї держави-сусідки, — каже прем"єрка.

Перший гідроагрегат Дністровської станції має запрацювати 22 грудня цього року. На ГАЕС пояснюють: він працюватиме до наступної осені в тестовому режимі. Споживатиме надлишкову енергію, аби стабілізувати напругу. А після добудови Дністровська гідроакумулювальна електростанція має стати найпотужнішою в Європі. На ній працюватимуть сім гідроагрегатів потужністю 2268 МВт. Цієї енергії вистачить, аби працювали 22 млн лампочок-"стоваток". Дністровська електрика буде дешевою та екологічно чистою, переконують енергетики. Усі станційні агрегати виготовлені в Україні. Роботи ведуть 30 вітчизняних компаній.

— Якби не ГАЕС, то поїхав би на заробітки за кордон. Бо роботи тут більше немає. Але тепер із грошима трохи не ясно. Раніше щомісяця платили по 2 тисячі гривень. За листопад заплатили тисячу. Декому сказали, що можуть звільнити, бо йде скорочення, — розповідає "ГПУ" 37-річний робітник Андрій.

Але прем"єр-міністр і голова правління "Укргідроенерго" Семен Поташник запевнили, що робітників не звільнятимуть.

Зараз ви читаєте новину «22 грудня запрацює перший агрегат Дністровської ГАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути