неділя, 07 квітня 2013 18:59

Українці у Данії зустрічаються біля пам'ятника Шевченку і економлять на музеях
9

Фото: Фото надані Анастасією Тімоніною

"У яке б місце Данії ви не поїхали, виходити на прогулянку треба вранці, бо після 16 години усі музеї, магазини і аптеки закриваються", - каже киянка Анастасія Тімоніна.

У березні дівчина повернулася з Данії. За переліт і житло в Копенгагені заплатила близько 500 євро - майже 5,5 тис. грн.

"Першого ж дня пішли на башню у центрі міста, яку побудували без сходів, - згадує Анастасія. - Підйом на неї коштує 25 крон – десь 4,5 долара. Зверху видно усю столицю. Екскурсовод розповіла, що Копенгаген у Європі називають коричневим містом. Бо всі будівлі у ньому – з коричневої цегли. Є усі відтінки коричневого: будинки каштанові, світло- і темно-бежеві, шоколадні, темно-вишневі. Дахи вкриті червоною або зеленою черепицею".

Багато данців продають свої будинки і купують плаваючі або "хатинки на воді", як їх називають у Копенгагені.

"До таких будинків підведені світло, опалення та інтернет. На міських каналах пришвартовано багато яхт і плаваючих осель. Там часто можуть траплятися затори, яких на автошляхах у Данії не побачиш".

Дівчина згадує, що не бачила у Копенгагені жодного "лексуса" чи "ферарі".

"Всі данці їздять на дешевих малолітражках. Багато хто віддає перевагу двоколісному транспорту. Велосипедів і парковок для них дуже багато на кожному кроці. Навіть крутий начальник може собі дозволити приїхати в офіс на велосипеді. У Копенгагені під час сильної заметілі не встигали чистити дороги, але велодоріжки були завжди вчасно розчищені".

У парк "Тіволі" вхід 95 крон.

"Українці стараються безкоштовно проходити у парки і музеї, щоб зекономити. У парк "Тіволі" можна пройти через готель "Німб", не заплативши жодної копійки. Головне вдати, ніби ти живеш у готелі. Жителі готелю ходять гуляти по парку, коли їм заманеться".

В останній день Анастасія з друзями гуляла по парку Естре Анлег.

"Випадково знайшли там пам'ятник Тарасу Шевченку. Його у 2010 році поставив український скульптор, який переїхав з Києва у Копенгаген. Кажуть, біля нього часто зустрічаються українці, які приїхали у Данію на роботу чи навчання. Наші туристи залюбки фотографуються з Шевченком. Данці його творчість знають погано, а от німецькі туристи, яких ми зустріли в парку, про письменника Шевченка чули".

Господиня хостелу, який знімала Анастасія з друзями, порадила відвідати один з її улюблених ресторанів.

"Заклад знаходився у кінці вулиці, на якій ми жили. Виявилось, це вегетеріанський ресторан. Там нам запропонували до пива смажену на грилі цвітну капусту та броколі. Смакувало ліпше за баварські ковбаски. Печені яблука у карамелі і кокосовій стружці за смаком нагадували тірамісу", - зізнається Анастасія.

Зараз ви читаєте новину «Українці у Данії зустрічаються біля пам'ятника Шевченку і економлять на музеях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути