понеділок, 25 листопада 2013 10:15

У Марбургу вулиці розписані цитатами братів Грімм
30

Фото: Фото: Ольга Скороход

Марбургу, на відміну від більшості міст Німеччини, дуже пощастило – у 1945 році він не був знищений авіацією союзників. За однією з версій, через туман бомби випадково скинули на сусідні міста, хоча ціллю був саме Марбург. За іншою, всьому виною помилка. Хай там як, але сьогодні ми маємо рідкісну можливість милуватися автентичною давньою архітектурою німецького міста.

Замок, розташований на крутому пагорбі, зведений у 13 столітті як резиденція вдови гессенського ландграфа. Щоб піднятися на гору, справді доведеться попрацювати – здолати стрімкий, вимощений бруківкою шлях. Дорогою зустрічаються чимало затишних, вкритих диким виноградом куточків, цікавих фонтанів та лавочок. Сьогодні в замку розташований географічний факультет місцевого університету, тому всередину потрапити важко. Але й без того пишно оздоблений замок вражає високими вежами і ліпниною. Завдяки своєму розташуванню його видно з будь-якої точки міста, і навіть на об'їзній дорозі довкола Марбурга.

На схилах замку вирощують виноград. Ці плантації виглядають доволі дивно, бо розташовані на коротких і вузьких ділянках..

У Марбурзі в 30-х роках 18 століття навчався Михайло Ломоносов. Будинок, де він жив, досі зберігся і знаходився у чудовому стані. Щоправда нам не вдалося знайти жодного місцевого жителя, який без проблем міг нам його показати. Це тому, що той дім зовні мало відрізняється від сусідніх – типова німецька споруда з червоними дерев'яними балками.

У місті залишилися сліди святкування у 2012-му року братів Грімм. Саме у землі, де розташований Марбург, – Гессені – вони жили й збирали фольклор. В різних частинах Марбурга ми натрапляли на цитати з творів знаменитих казкарів, написані на асфальті чи стінах.

Кав'ярні та ресторани тут переважно сімейного типу, коли весь персонал закладу походить з однієї родини. Меню типово німецьке, як на наш смак трохи бідне. Поруч з багатим асортиментом ковбас та інших м'ясних страв, з гарнірів пропонують лише картоплю та рис. Дуже мало рибних страв і невеликий вибір салатів.

У гастрономічному плані нас найбільше вразила відсутність томатного соку. В Німеччині ми його знайшли в меню лише однієї кав'ярні, розташованої в долині Рейну, відомому туристичному регіоні. Не змогли ми томатний сік замовити і у Марбургу.

Зараз ви читаєте новину «У Марбургу вулиці розписані цитатами братів Грімм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути