четвер, 29 вересня 2011 12:55

У Чигирині три рази кричать "Гей!" і п'ють із шаблі
9

Фото: фото: Мирослава Мигидюк

Шукати могилу польського лицаря із золотом — манія багатьох, хто хоч раз потрапить в Медведівку.

Це село в Чигиринському районі на Черкащині в якому чорні археологи все перекопали, але золота поки що не знайшли. Про це мені під час поїздки в Чигирин розказувала заступник обласного краєзнавчого музею Черкаської області.

Зараз Чигирин — це райцентр, а колись була першою столицею України часів Богдана Хмельницького. Він там жив і правив. Тепер це національний культурний заповідник із 5 музеями і 34 пам'ятками історії.

Дивитись особливо нема що, але є купа легенд й нових традицій, в які втягують туристів. При в'їзді в район стоїть пам'ятник — козак на коні. Всі зупиняються й три рази кричать "Гей!". Це пароль після якого козак "супроводжує" по району й охороняє. Якщо йому не покричати, то чекай напастей. Так само з ним прощаються.

Музей Хмельницького нуднуватий. Компенсують краєвиди із гори, де стоїть пам'ятник Хмельницькому.

Поруч бастіон Дорошенка. Там туристам наливають медовуху й дають пити з шаблі. Фольклорний колектив вдає з себе свиту Хмельницького. Хто грає Богдана, одягає жупан з парчі і шапку з пір'ям і хутром. Питає туриста чи Дніпро перепливе, в Бога вірить, козаків любить, жартують. А потім наливають чарку з бутля закритого кукурудзяним качаном. На закуску бутерброд з чорного хліба з салом і грамота, яка посвідчує, що ти тепер козак чи козачка.

Головне шаблю тримати якомога ближче до чарки. Щоб не облитись, притиснути її до зубів, а потім пити. Прикольно. Можна попробувати дома з широкого ножа.

Медовуха — це настій горілки на хроні розбавлений медом. М'який солодкуватий напій. Ллють по півчарки, не сп'янієш.

"Богдан" дає свій жупан і булаву бажаючим сфотографуватись в образі. У нашій групі гетьманські шати приміряв вусатий чоловік з Донецька Сергій Шацький.

Це шоу з прийомом в козаки організовують на замовлення, якщо туристи приїжджають групою.

Хто поїде сам, краще замовити екскурсію в Іллінській церкві. Це поруч. Екскурсовод, він же директор музею, яким є діяча церква, розказує про козаків і Хмельницького таке, що в книжках не пишуть. Там же можна пообідати в хаті з сіном. Про це завтра.

Зараз ви читаєте новину «У Чигирині три рази кричать "Гей!" і п'ють із шаблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути