вівторок, 02 квітня 2013 12:31

Щоб оглянути весь Лувр, треба три місяці
7

Фото: Фото: Олена ДЗІК

Описувати Париж – це те саме, що словами передавати музику. Але і казати, що слова "побачити Париж і померти" – правдиві, теж не можна. Сюди просто хочеться повернутися ще не раз.

У столиці Франції – понад 100 музеїв. Для відвідин варто вибрати два-три. Якщо ж ти у місті усього на кілька днів, одного Лувру цілком вистачає.

Лувр справді треба побачити. Але слід зважати на розміри цієї картинної галереї, що колись була палацом – більш, ніж 60 тисяч квадратних метрів. Тому на швидкий огляд представлених експонатів годі розраховувати.

Квиток у цей музей коштує 11 євро. Він дійсний на весь день. Придбати його можна у касах біля підземної піраміди – до неї є пряма дорога із паркінгу для екскурсійних автобусів. Черга рухається швидко, нудьгувати не доводиться. Згадується один веселий момент – в одної дівчини з нашої групи продавець не хотіла брати гроші, а натомість попросила паспорт. Як виявилося, туристку прийняли за неповнолітню, а відвідувачам до 18 років вхід безкоштовний.

Аудіогіда українською чи російською мовою для самостійного походу по галереї немає. Зате є карта усіх залів з позначенням шести найцікавіших шедеврів, зібраних на кожному поверсі. І недаремно. Бо заходиш досередини – і ніби потрапляєш в інший вимір реальності. Вражає геть усе.

Крім відомих усім скульптур Венери Мілоської чи Ніки Самофракійської, картин Рембрандта, да Вінчі чи Тиціана тут є фігури єгипетських богів, чаші із дорогоцінного каміння, розписні стелі. Можна побачити навіть середньовічні мури самого палацу. 35 тисяч експонатів – це не жарти. Екскурсоводи кажуть, якщо затриматися біля кожної картини лише на кілька секунд, треба три місяці, аби побачити все.

А от Джоконда, щиро кажучи, мене розчарувала. Може, невелика за розміром картина Леонардо да Вінчі просто надто відома, аби дивувати. Побачивши її репродукції безліч разів раніше, оригінал сприймаєш просто як ще одну варіацію на ту ж тему. Охорона пильно стежить, аби відвідувачі не підходили надто близько. Та ажіотаж біля цього полотна і справді неабиякий. Відчуваєш себе, як на великому розпродажі. Часом здається, що люди хочуть просто поставити галочку: "І я там був, Мону Лізу бачив".

Зараз ви читаєте новину «Щоб оглянути весь Лувр, треба три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути